fbpx

Republica Moldova: Stare de urgență energetică, după refuzul Gazprom de a reprograma plata gazelor

Gazprom a respins cererea Republicii Moldova de reprogramare a plății de gaze din ianuarie, forțând țara să introducă starea de urgență în sectorul său energetic, a anunțat miercuri guvernul, transmite Reuters.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că țara a putut plăti 38 de milioane de dolari dintr-o factură totală de 63 de milioane de dolari. Guvernul a declarat că va cere parlamentului joi să introducă starea de urgență, oferindu-i puteri largi de a gestiona sectorul energetic, cum ar fi trecerea furnizării de gaz de la industrie la gospodării și utilizarea fondurilor bugetare pentru a plăti combustibilul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că vânzările de gaze rusești către Moldova sunt o chestiune comercială între Gazprom și fosta republică sovietică, dar gazul era livrat și trebuia plătit.

„Gazprom a avertizat ieri că, dacă nu plătim avansul până pe 20 ianuarie, va opri livrările de gaz”, a spus premierul moldovean Natalia Gavriliță.

Moldova și Gazprom au convenit un contract pe cinci ani care a început la 1 noiembrie. Acesta necesită o plată anticipată până în data de 20 a fiecărei luni.

Mica ex-republică sovietică a introdus o situație de urgență în sectorul energetic timp de 30 de zile la sfârșitul lunii octombrie.

Gazprom și-a anunțat disponibilitatea de a opri furnizarea în noiembrie, după ce Moldova a amânat plata anticipată. Pentru a rezolva criza, parlamentul moldovenesc a modificat bugetul pentru a plăti datoria.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.