fbpx

Volodimir Zelenski cere combaterea „șantajului nuclear” rus

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri comunităţii internaţionale să facă tot posibilul pentru a împiedica Rusia să folosească instalaţiile nucleare pentru „şantaj”, într-un mesaj postat pe Twitter cu ocazia împlinirii a treizeci şi şapte de ani de la dezastrul de la Cernobîl, transmite EFE, citat de Agerpres. 

„În urmă cu 37 de ani, accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a lăsat o rană imensă în toată lumea”, a scris şeful statului ucrainean pe Telegram. Zelenski a amintit totodată că locul în care s-a produs catastrofa a fost ocupat de ruşi şi recuperat de trupele ucrainene „în urmă cu mai bine de un an”.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a împiedica statul terorist (Rusia) să folosească instalaţiile de energie nucleară pentru a şantaja Ucraina şi lumea”, a subliniat Zelenski în mesajul său.

Kievul acuză Rusia că foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată de Rusia încă din primele zile ale invaziei, ca scut pentru a lansa atacuri împotriva teritoriului controlat de guvernul ucrainean.

Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Separat, foşti angajaţi ai fostei centrale de la Cernobîl au organizat marţi seară un priveghi în oraşul Slavutîci (nord) pentru a comemora victimele celui mai grav accident nuclear din istorie, din 26 aprilie 1986. Reuters aminteşte că o explozie la centrala aflată pe atunci pe teritoriul Uniunii Sovietice a degajat material radioactiv în întreaga Europa. Circa 30 de muncitori de la centrală şi pompieri au pierit imediat după explozie, iar mulţi alţii au murit ulterior din cauza maladiilor provocate de radiaţii.

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.