fbpx

Vestul sancționează Belarus la 3 ani de la realegerea lui Lukașenko

Sute de exilați din Belarus au mărșăluit în țările vecine la aniversarea celui de-al treilea an de la vot, considerat în general fraudat. Țările occidentale au anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului miercuri, la trei ani de la realegerea președintelui Alexandru Lukașenko.

Votul din 9 august 2020 a declanșat o mișcare masivă de protest în Belarus, cu sute de mii de oameni ieșind în stradă pentru a denunța ceea ce ei considerau un rezultat falsificat.
Protestele împotriva lui Lukașenko, aflat la putere din 1994, au fost zdrobite violent, cu sute de arestări și zeci de mii alungați în exil.

Statele Unite (SUA) și Canada au anunțat noi sancțiuni împotriva Belarusului al cărei guvern a numit criticile din partea Occidentului „acuzații false”.

Sute de oponenți ai lui Lukașenko au mărșăluit prin capitala poloneză Varșovia pentru a marca cea de-a treia aniversare a încercării lor nereușite de a-l înlătura, în timp ce un miting mai mic a avut loc la Vilnius, Lituania.

Washingtonul, care a sancționat deja Belarus, a declarat că ia noi măsuri, inclusiv vizarea companiei aeriene Belavia și a unui magnat tutun din anturajul lui Lukașenko.
Opt persoane și cinci entități au fost, de asemenea, sancționate, în timp ce 101 oficiali belarusi au fost impuse interdicții de acordare a vizelor.

„Statele Unite continuă să fie alături de oamenii curajoși din Belarus care doresc să trăiască într-o țară în care prevalează statul de drept, respectul pentru drepturile omului și un guvern ales democratic”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-o declarație. .

Descriind alegerile din 2020 drept „frauduloase”, ministrul de externe al Canadei a spus că țara ei sancționează nouă persoane și șapte entități „ca răspuns la încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”. „Autorii abuzurilor drepturilor omului nu trebuie să aibă dreptul la impunitate”, a spus Mélanie Joly într-o declarație, adăugând că „sprijinul Belarusului pentru actele nerușinate ale conducerii ruse nu va rămâne nepedepsit”. Ea a subliniat că Uniunea Europeană, Regatul Unit și Noua Zeelandă plănuiesc acțiuni paralele.

Pe măsură ce protestele au fost înăbușite în perioada 2020 – 21, sute de mii de belaruși și-au părăsit țara, confruntându-se cu un vârtej de represiune și atacuri acasă.
Mulți au mers în Polonia și Lituania vecine, deși Vilnius a început în mod controversat expulzarea unor belaruși și înăsprirea regulilor de viză, așa cum a făcut pentru ruși.
Oficialii din Lituania sunt împărțiți în privința exililor din Belarus.

Sondajul unui sociolog independent din Belarus Andrei Vardomatsky a constatat că doar 11% dintre bieloruși sunt în favoarea participării țării lor la lupte. Între timp, două treimi dintre cei chestionați sunt împotriva utilizării de către Rusia a Belarusului ca punct de plecare din care să conducă operațiuni militare în Ucraina.

„În ciuda sancțiunilor ilegale, a închiderii spațiului aerian și a blocării granițelor, a presiunii în domeniul informării și a provocărilor din partea unor membri ai UE, Belarus a reușit să-și mențină și să-și consolideze statutul de stat”, a declarat Ministerul de Externe din Belarus. o declarație de miercuri.

Acesta a denunțat afirmații „bazate pe acuzații false, năzdrăvane” care „nu pot influența calea” aleasă de Minsk și a acuzat UE că duce o „politică agresivă”, în urma victoriei lui Lukașenko în 2020. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a criticat modul în care protestatarii au fost „suprimați cu o brutalitate extremă de către regimul lui Lukașenko”.
Borrell a acuzat, de asemenea, Belarus că a devenit o „amenințare la adresa securității regionale și internaționale” și „complice” al Rusiei pentru ofensiva sa din Ucraina.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.