fbpx

Deșertificarea mlaștinilor spaniole arată că a sosit criza climatică

Lipsa de apă în mlaștinile Doñana din sudul Spaniei este o veste proastă atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru cultivatorii de orez.

Ghidul faunei sălbatice Sergio Asián de la organizația Living Doñana vede mai puține păsări înmulțindu-se, mai puține specii supraviețuind. Biodiversitatea este amenințată.

„Cel mai important lucru este că ne aflăm în mijlocul rutelor de migrație pentru păsări”, spune el.

Doñana are, de asemenea, 37.000 de hectare de câmpuri de orez. Un sistem sofisticat de stații de pompare canalizează apa din râul Guadalquivir către câmpuri.

În fiecare an, autoritățile alocă apă diferiților utilizatori.

Dar există o problemă:

„Aceste zone sunt zone de câmp de orez. În ultimii trei ani nu vine prea multă apă dulce în Oceanul Atlantic din rezervoarele de la munte. Apa sărată din ocean se apropie. Anul acesta, procentul de sare într-un litru de apă de irigare este în jur de 3 grame și este prea mult pentru orez.”

Căldura uscată plutește deasupra fermei de orez a lui José Daniel Carbonell de trei ani. În 2022, situația hidrologică a devenit critică. José și colegii săi au primit cu 70% mai puțină apă. Sindicatul agricultorilor de orez, pe care îl conduce José, a decis să cultive doar 30% din câmpurile de orez.

Fermierii caută ajutor de urgență

„Anul acesta, deficitul de apă este și mai grav”, spune el. „Prin urmare, s-a decis să ne acordăm doar 11% din volumul de apă disponibil. Și în sectorul de orez din jurul Sevilla, s-a decis să nu plantăm deloc orez”.

Spania a lansat o cerere de urgență către Comisia Europeană pentru a intensifica sprijinul pentru fermierii aflați în nevoie.

„Acesta este un sol argilos care este uscat și ceea ce face este că creează mici bulgări”, explică José. „Ceea ce, prin urmare, împiedică cultivarea oricărei culturi de cereale sau horticole. Aici, în mlaștinile Guadalquivir, singurul lucru care poate crește este orezul – dar numai prin inundarea zonei”.

José ne invită la depozitul său unde este depozitat orezul din recolta de anul trecut. Întregul sector va fi paralizat. Vești proaste pentru satul Isla Mayor – fondat în urmă cu un secol pentru a coloniza mlaștinile cu fermieri de orez.

„Situația este regretabilă și posibil catastrofală pentru unii fermieri”, spune José.

Două treimi din Spania se află sub amenințarea deșertificării. Criza climatică a început.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.