fbpx

Grecia: Supraimpozit pe profiturile extraordinare ale producătorilor de energie

Grecia va impozita profiturile extraordinare ale producătorilor autohtoni de energie electrică pentru a asigura fonduri care să îi ajute pe consumatori să facă față prețurilor ridicate.

Guvernul Greciei va stabili o taxă de 90% pe profiturile extraordinare ale producătorilor autohtoni de energie, potrivit Ministerului Mediului și Energiei, scrie BalkanGreenEnergyNews.

Ministerul a spus că taxa va fi calculată pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022.

Potrivit autorității de reglementare a energiei din țară, RAE, aceste profituri sunt estimate la peste 900 de milioane de euro. În același timp, compania de energie electrică de stat, PPC, a renunțat deja la 336 de milioane de euro pentru a ajuta consumatorii.

Comisia Europeană a sprijinit impozitarea profiturilor extraordinare pentru a atenua prețurile ridicate la energie, dar pentru o perioadă limitată și în  condițiile de piață predefinite.

România a decis să introducă o astfel de taxă, iar producătorii de energie electrică de la noi din țară, cu excepția centralelor care funcționează pe combustibili fosili, vor plăti o taxă specială de 80% pe venituri, unde prețurile sunt mai mari de 91 de euro pe MWh.

Cu toate acestea, Eurelectric a avertizat că orice intervenție denaturată pe piața angro, cum ar fi măsurile legate de profiturile excepționale sau introducerea de plafoane de preț, riscă să pună în pericol încrederea în piața integrată de energie a UE, să afecteze grav climatul investițional și să ridice, de asemenea, un set de probleme juridice complexe.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.