fbpx

Deficitul european și ajutorul către Ucraina

Guvernul României, dar și celelalte executive ale statelor membre ale Uniunii Europene, vor trebui să finanțeze până în 2027 nu numai propriul deficit bugetar, ci și pe cel al Ucrainei. Potrivit Bloomberg, UE este decisă să adopte un pachet de ajutor financiar de aproximativ 50 de miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, sumă care nu va fi împrumutată de pe piețe, cum s-a întâmplat cu pachetele anterioare, ci va proveni din contribuții directe ale partea statelor membre.

Ținta de deficit bugetar pe care guvernul României și-a stabilit-o pentru acest an este 4,4% din PIB, însă probabil că va fi mai degrabă una de 6% din PIB, așa cum sugerează Consiliul Fiscal, care apreciază drept probabilă încasarea unor venituri mai mici comparativ cu țintele asumate în proiectul de buget de circa 11,3 miliarde lei, reprezentând circa 0,73% din PIB, precum și o subestimare a cheltuielilor de 0,58% din PIB.

Nu se știe care va fi contribuția României la acest efort comun al statelor membre UE, însă suma totală de 50 de miliarde de euro reprezintă 16% din PIB-ul estimat al PIB-ul al României pentru acest an.

Potrivit estimărilor experților de la Bruxelles, deficitul bugetar pentru acest an va fi de 3,6 % din PIB în UE și la 3,7 % în zona euro.

Planul Comisiei vine și într-un moment delicat pentru bloc, întrucât statele membre se confruntă cu majorarea costurilor de împrumut pentru a-și finanța propriile deficite, umflate de cheltuielile masive din perioada pandemiei de Covid, dar și de cele asumate în urma adoptării măsurilor de combatere a crizei energetice.

De la începutul războiului din Ucraina, UE și statele membre au aprobat diferite programe de asistență economică pentru Ucraina în valoare de aproape 38 de miliarde de euro.

Spre deosebire de pachetele financiare anterioare, actualul plan va fi finanțat prin contribuții din partea statelor membre, în loc să fie împrumutat de pe piețe, susțin sursele Bloomberg.

Guvernul ucrainean va putea folosi banii pentru plata salariilor, pensiilor și a unor servicii publice cu costurile legate de reconstrucția infrastructurii esențiale.

Pentru a evita apelarea la un instrument de reconstrucție împovărător pentru o țară aflată în război, Comisia Europeană a decis să ofere ajutorul sub formă de granturi și garanții.

Suma de 50 de miliarde de euro va fi transferată guvernului ucrainean cu condiția ca acesta să implementeze reformele pentru îmbunătățirea funcționării statului de drept și de combatere a corupției.

Oficialii europeni susțin că aceste reforme sunt necesare pentru ca Ucraina să poată deveni membră a UE, în funcție de evoluția acestui proces, liderii europeni urmând a decide la finalul anului deschiderea sau nu a negocierilor de aderare.

Pachetul, încă supus modificărilor înainte de a fi făcut public, va fi anunțat marți înaintea unei conferințe de săptămâna aceasta de la Londra, unde donatorii vor discuta procesul de reconstrucție a Ucrainei, iar oficialii ucraineni vor solicita inclusiv implicarea sectorului privat.

Pachetul vine într-un moment crucial al războiului, forțele ucrainene lansând o campanie de primăvară mult așteptată de statele occidentale. Guvernul ucrainean mizează pe contraofensivă pentru a împinge forțele ruse de pe mai multe teritorii și a încuraja aliații să continue să ofere sprijinul necesar, chiar dacă unele țări presează Kiev-ul și Moscova să negocieze. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că trupele lor au făcut unele progrese pe fondul unor „lupte dure”.

Propunerea, parte a revizuirii bugetului pe termen lung al UE, ar acoperi perioada 2024-2027. Suma anuală, de aproximativ 12,5 miliarde de euro, este inferioară asistenței financiare oferite de UE Ucrainei în acest an, de 18 miliarde euro.

Banca Mondială estimează costurile de reconstrucție ale Ucrainei la 411 miliarde de dolari.

Comisia Europeană a declarat anterior că va acoperi cea mai mare parte a costurilor de reconstrucție a Ucrainei, deși a anunțat că se așteaptă ca și alți donatori instituționali, dar și sectorul privat, să contribuie la eforturi. UE analizează, de asemenea, opțiuni de utilizare în acest sens a activelor rusești înghețate, inclusiv a celor ale Băncii centrale a Rusiei.

La sfârșitul lunii mai, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat a doua tranșă în cadrul programului extins de finanțare al Ucrainei de 15,6 miliarde de dolari. Împrumutul a fost alocat în schimbul obligațiilor de relaxare a restricțiilor valutare, revenirea la un regim de curs valutar flexibil și țintirea inflației, precum și pentru asigurarea stabilității sectorului financiar.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.