fbpx
Foto: KBC

Acord comercial între UE și Kenya, primul de mare anvergură cu un stat african, după 2016

Kenya şi Uniunea Europeană au semnat, ieri, un acord comercial în cadrul unei ceremonii la Nairobi, într-un moment în care Bruxellesul caută să stabilească legături economice mai strânse cu Africa, informează AFP, citat de Agerpres. 

„Astăzi este un moment de mare mândrie pentru Kenya şi eu cred că şi pentru Uniunea Europeană”, a declarat ministrul kenyan al comerţului Moses Koria, după semnarea Acordului de Parteneriat Economic (APE) cu comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.

Odată intrat în vigoare, APE va da Kenyei acces liber pe piaţa UE, cea mai mare piaţă a sa unde această ţară trimite circa o cincime din exporturile sale. Este vorba în primul rând de produse agricole precum ceaiul şi cafeaua şi de 70% din exporturile sale de flori.

La rândul său, Kenya îşi va deschide progresiv piaţa, cu excepţia unei serii de produse sensibile.

„Este o zi mare pentru relaţiile dintre UE şi Kenya”, a declarat Dombrovskis în timpul ceremoniei, la care a asistat de asemenea preşedintele kenyan William Ruto.

Acesta este primul acord comercial de mare anvergură între UE şi o ţară africană, după 2016. El intervine după numeroase investiţii ale Chinei în mari proiecte de infrastructură pe continentul african.

UE a luat măsuri pentru a contracara programul chinez „Noile drumuri ale mătăsii”, cunoscut de asemenea sub numele „Centura şi Drumul”, anunţând în februarie că va majora investiţiile în Kenya la sute de milioane de dolari, prin intermediul propriei sale strategii, „Global Gateway”.

Kenya este considerată de comunitatea internaţională o democraţie fiabilă şi stabilă într-o regiune turbulentă.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.