La începutul acestei luni, Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat și un pachet de ajutor financiar de 6 miliarde pe care Germania l-a acordat Lufthansa în timpul pandemiei, ambele cazuri fiind înaintate de concurentul Ryanair.
Tribunalul General al Uniunii Europene a decis miercuri că Comisia Europeană a greșit să aprobe un pachet financiar pe care guvernul italian l-a acordat companiilor aeriene naționale pentru a face față consecințelor economice ale pandemiei de COVID-19.
Roma a notificat executivul UE în octombrie 2020 că va plăti 130 de milioane de euro în fonduri de compensare către trei companii aeriene care dețin o licență italiană: Neos, Blue Panorama și Air Dolomiti.
Comisia, care are sarcina de a evalua pachetele de ajutoare de stat pe care statele membre le acordă pentru a se asigura că nu slăbesc condițiile de concurență echitabile pe piața unică, nu a ridicat nicio obiecție cu privire la măsura, argumentând că este compatibilă cu piața internă.
Însă instanța a decis că Comisia a greșit să nu deschidă o procedură formală de investigare a ajutorului de stat în cauză și, prin urmare, a anulat aprobarea.
Executivul UE, care are posibilitatea de a contesta decizia la Curtea de Justiție a UE, a declarat că va examina cu atenție decizia înainte de a lua orice măsură.
La începutul acestei luni, Tribunalul a decis că, de asemenea, Comisia a greșit să aprobe un pachet de ajutor financiar de 6 miliarde de euro acordat de guvernul german Lufthansa pentru a supraviețui pierderii de venituri cauzate de pandemia globală.
Ambele cauze împotriva Italiei și Germaniei au fost inaintate de concurentul Ryanair.
Compania aeriană low-cost a salutat cea mai recentă hotărâre într-o declarație, denumind „discriminatorii” pachetele financiare pe care guvernele UE le-au oferit foștilor transportatori de pavilion doar în timpul pandemiei.
„Ieșirea Europei din criza COVID-19 cu o piață unică funcțională depinde de permisiunea companiilor aeriene să concureze pe condiții de concurență echitabile. Concurența nedistorsionată elimină ineficiența și aduce beneficii consumatorilor prin tarife reduse și alegere. Subvențiile nejustificate, pe de altă parte, încurajează ineficiența și va dăuna consumatorilor în deceniile următoare”, a spus un purtător de cuvânt.