Comisia PEGA din Parlamentul European a analizat utilizarea software-ului rău intenționat folosit în scopuri de snooping.
Programele spyware, precum Pegasus și Predator, folosite de unele țări europene pentru a spiona politicieni, jurnaliști și cetățeni, trebuie să aibă reglementări mai stricte, potrivit europarlamentarilor.
Este una dintre principalele constatări ale comisiei Parlamentului European, cunoscută sub numele de PEGA, care a efectuat o investigație de un an cu privire la utilizarea programelor spyware.
Deputații din comisie susțin că aceste programe reprezintă o amenințare la adresa democrației și ar trebui utilizate numai în condiții stricte.
„Trebuie să ne asigurăm că poate fi folosit doar în condiții foarte strict limitate pentru a lupta împotriva terorismului, pentru a combate crima organizată”, a declarat Jeroen Lenaers, președintele Comitetului PEGA.
„Orice abuz al acesteia subminează în mod direct democrația în UE, subminează direct statul de drept și toate guvernele au responsabilitatea de a contracara acest lucru. Privind modul în care statele membre au cooperat cu investigația, cred că putem fi critici față de toate statele membre pentru că nu au cooperat cu adevărat cu munca pe care am vrut să o facem”.
Raportul final include recomandări specifice pentru cinci țări în care a fost identificat abuzul de spyware.
În Ungaria și Polonia, guvernele au demontat mecanismele independente de supraveghere și li se cere să restabilească independența judiciară. În Grecia, au fost folosite pentru câștiguri politice și financiare.
De asemenea, Cipru este acuzat că exportă tehnologia în țări terțe.
Și în Spania, raportul solicită o investigație corectă în 47 de cazuri în care nu este clar cine a autorizat implementarea programului spyware.
Unul dintre europarlamentarii responsabili de anchetă a declarat că, pe tot parcursul procesului, a fost presată de interesele naționale care încearcă să influențeze, să întârzie și chiar să blocheze activitatea comisiei.
„Dar știi ce? Dacă tolerăm în Uniunea Europeană ca jurnaliștii să fie spionați cu programe spyware – critici guvernamentali, politicieni din opoziție, dar chiar și membri ai partidelor de guvernare care sunt apoi șantajați – dacă acceptăm asta, atunci democrația este moartă, a declarat un europarlamentar olandez într-un interviu.
Statele membre în cauză au până la sfârșitul anului să respecte noile condiții. Dacă nu o fac, Parlamentul European cere ca acele tehnologii spyware să fie interzise.