Rusia încearcă să destabilizeze Moldova prin sponsorizarea protestelor și desfășurarea de atacuri cibernetice, a declarat marți premierul țării, Natalia Gavrilița.
„Vedem elemente de război hibrid. Vedem, de exemplu, forțe pro-ruse care încearcă să destabilizeze țara politic prin proteste plătite, care s-au domolit rapid când oligarhii care au fugit din Moldova au fost puși pe listele de sancțiuni și le-au fost restricționate fluxurile de bani. ”, a spus premierul.
„Asistăm la atacuri cibernetice. Am avut cele mai mari atacuri cibernetice în 2022 din istoria țării noastre și vedem amenințări cu bombă. O mare parte din situația din Moldova va depinde de evoluția războiului din Ucraina. Vedem ucrainenii curajoși fiind foarte rezistenți și luptă pentru securitatea nu numai a țării lor, ci și pentru securitatea Moldovei și, mai larg, pentru valorile pe care noi, ca europeni, le urmăm”, a adăugat ea.
Moldova se află în fruntea listei statelor cu risc, deoarece Rusia are numeroase deschideri pentru a-și exploata dependența economică și energetică. Înainte de război, țara importa tot gazul din Rusia, dar Gazprom a redus drastic livrările de atunci.
„Ne așteptam la o creștere de 5% în 2022 și în schimb am văzut o scădere a creșterii economice cu 5,5%. Avem o inflație foarte mare și de exemplu, tariful la gaz a crescut de șapte ori, tariful la energie electrică a crescut de trei ori,” a declarat Gavrilița.
„Și, deși am vizat programe de asistență socială, facturile pe care le văd oamenii au crescut dramatic”, a spus ea, adăugând că salariile nu s-au ajustat în consecință.
Comisia UE a propus săptămâna trecută o nouă finanțare în valoare de 145 de milioane de euro și a declarat că va continua să sprijine economia țării și securitatea energetică.
În același timp, regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria rămâne o sursă de îngrijorare, deoarece războiul este încă în desfășurare.
Fâșia îngustă de pământ de aproape 200 de kilometri lungime și 30 de kilometri lățime este situată între râul Nistru și granița de est a Moldovei cu Ucraina. S-a despărțit de Moldova în 1992, dar nu este recunoscut ca stat suveran de comunitatea internațională sau chiar de Rusia.
„Considerăm situația din regiunea noastră separatistă Transnistria fragilă, dar stabilă”, a spus premierul.
Gavrilița a mai spus că migrația ilegală este în creștere, folosind conflictul ucrainean ca rută de tranzit sau folosind Moldova ca țară de tranzit. Aceste cifre nu sunt foarte mari, dar ea a subliniat importanța de a se asigura că nu cresc și nu se transformă într-un fenomen.