Un iceberg vast echivalent cu dimensiunea Marii Londre s-a desprins de pe platforma de gheață a Antarcticii. Uriașul iceberg, care măsoară mai mult de 1.550 de kilometri pătrați cu grosimea de 150 de metri, s-a desprins duminică din calota glaciară.
Vestea bună este că desprinderea este un proces natural cunoscut sub numele de „calving” și nu are legătură cu schimbările climatice, spune British Antarctic Survey.
Noul iceberg este al doilea care se desprinde în doi ani, deoarece o fisură masivă numită „Chasm-1” se extinde. Masa de gheață este probabil să se deplaseze în Marea Weddell. Aceasta va fi denumită mai târziu de către Centrul Național de Gheață al SUA.
De ce s-a spart acest iceberg masiv din Antarctica?
Fisura Chasm-1 se formează de câțiva ani iar astfel de fisuri sunt comune în jurul marginilor Antarcticii, explică profesorul Dominic Hodgson, glaciolog pentru British Antarctic Survey.
„Platurile de gheață din jurul Antarcticii sunt prelungiri, extensii plutitoare, ale calotei de gheață antarctice. Așa că se extind periodic în larg și apoi se desprind.
Poate în mod surprinzător, evenimentul nu este legat de schimbările climatice, spune Hogson.
„Unele dintre straturile de gheață care sunt sparte în locații mai nordice sunt rezultatul schimbărilor climatice. Dar acesta este mai la sud. Și este mai rău. Acolo este mult sub punctul de îngheț”, explică el.
„Deci nu este legat de nicio modificare a temperaturii atmosferice sau oceanice. Motivul pentru care este important, este un eveniment de calving foarte mare pentru Antarctica.”
British Antarctic Survey și-a mutat recent stația în interior. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, în prezent ar pluti în larg pe noul iceberg.