Costurile ouălor au crescut în întreaga lume în ultimul an, deoarece gripa aviară a decimat turmele de pui și consecințele războiului dintre Rusia și Ucraina au crescut prețurile energiei și hranei pentru animale, notează CNN.
În Statele Unite , prețurile ouălor au depășit cu mult creșterea altor produse alimentare, crescând cu aproape 60% în cele 12 luni până în decembrie, comparativ cu anul precedent. În Japonia, prețurile cu ridicata au atins un nivel record.
În Noua Zeelandă, care consumă mai multe ouă de persoană decât majoritatea țărilor, strângerea a fost exacerbată de o schimbare a reglementărilor agricole. Și creșterea costurilor a stârnit o frenezie, oamenii vânând găini online, astfel încât să își poată asigura propriile provizii de alimente de bază pentru cămară.
Marți, popularul site local de licitații Trade Me a declarat pentru CNN că cererea de găini și echipamentele legate de îngrijirea lor au crescut cu 190% în această lună, comparativ cu aceeași perioadă cu o lună în urmă.
„De la începutul lunii ianuarie, am văzut peste 65.000 de căutări de găini și alte articole legate de pui, cum ar fi hrănitori, cotețe și alimente”, a declarat Millie Silvester, purtător de cuvânt al companiei.
Lipsa a provocat probleme și pentru brutarii din țară.
„Tot publicul încearcă acum să cumpere găini pentru casă, deoarece nu cumpăra ouă”, a spus Ron van Til, proprietar de brutărie din apropierea orașului Christchurch, care a trebuit să-și adapteze modul în care își face prăjiturile și brioșele.
Van Til a spus că sora lui vindea „patru pui noi” la licitație prin Trade Me, câștigând mai mult de dublu față de prețul obișnuit.
Tendința i-a determinat pe susținătorii bunăstării animalelor să avertizeze împotriva cumpărărilor impulsive.
„Puii trăiesc mult timp”, a spus Gabby Clezy, CEO al Societății pentru Prevenirea Cruzimii față de Animale (SPCA) din Noua Zeelandă. „Trăiesc de la opt până la 10 ani, uneori chiar mai mult, în funcție de rasă.”
Clezy a mai remarcat că găinile nu produc ouă toată viața, iar obiceiurile lor de ouat depind de factori precum vârsta și clima locală.
„Așa că, dacă oamenii primesc găini doar pentru că [cred] că vor avea o aprovizionare permanentă de ouă, pur și simplu nu este cazul”, a spus ea. „Le cerem oamenilor să-i considere animale de companie, ceea ce sunt.”
Trade Me a îndemnat, de asemenea, clienții de pe piața să se gândească la orice achiziție.
„Este important ca membrii noștri să fie conștienți de responsabilitățile care vin cu deținerea de pui și să fie bine pregătiți să aibă grijă de ei”, a spus Silvester într-un comunicat.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, toți gospodarii ar trebui să aibă grijă deosebită atunci când manipulează păsările și ouăle acestora, în special din cauza riscului de apariție a germenilor asociați cu salmonella.
Lipsa de ouă din Noua Zeelandă a fost legată de o schimbare anticipată de mult în Legea agriculturii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an.
Legea interzice producția de ouă de la pui ținuți în „cuști convenționale” sau „cuști cu baterii” – de obicei spații metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor, potrivit SPCA.
De aceea, în 2012, guvernul a anunțat interzicerea unor astfel de facilități.
Dar „a fost introdusă o perioadă de tranziție de 10 ani de la cuștile convenționale, pentru a permite producătorilor de ouă timp să schimbe practicile agricole”, a declarat Peter Hyde, reprezentant al Ministerului Industriilor Primare din Noua Zeelandă, într-o declarație pentru CNN, întrebat despre deficitul actual. .
„Producătorii de ouă au avut opțiunea de a se muta în cuști de colonie, hambare și sisteme de crescătorie în aer liber”, a adăugat Hyde, directorul național interimar al ministerului pentru bunăstarea animalelor și identificarea și urmărirea conformității naționale a animalelor.
Hyde a spus că în ultimele 18 luni, ministerul „a fost în contact regulat cu operatorii și a vizitat fermele care trebuiau să facă tranziție”.
Foodstuffs, un lanț de supermarketuri din Noua Zeelandă, a impus recent limite temporare la câte ouă poate cumpăra fiecare client.
„Este o schimbare semnificativă pentru industria furnizării de ouă”, a declarat Emma Wooster, șefa de relații publice a companiei, într-o declarație pentru CNN. „Colaborăm cu furnizorii de ouă pentru a ne mări oferta în alte tipuri de ouă.”
Countdown, un alt mare retailer de produse alimentare, a declarat, deși în prezent nu are limite pentru vânzările de ouă, va încuraja clienții să „cumpere doar ceea ce au nevoie” pentru a asigura suficientă marfă pentru toată lumea.