fbpx

ANRE: Avem dreptul de a impune obligaţii de serviciu public, atât prin directivele europene, cât şi prin lege

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a pus în dezbatere publică un document care ar urma să modifice regulile privind furnizarea de ultimă instanţă.

Potrivit documentului, marii furnizori ar urma să fie obligaţi să livreze gaze consumatorilor în regim de ultimă instanţă, pentru a nu exista niciun pericol în alimentarea cu gaze.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de Claudiu Dumbrăveanu, director în cadrul ANRE, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

”Ieri am pus in dezbatere publică un document care modifică regulile privind furnizarea de ultimă instanţă şi am impus o serie de condiţii, practic am mărit numărul furnizorilor de ultimă instanţă de la trei la cinci, iar cei cinci să aibă o cotă de piaţă de minimum 70%, menţinerea preţului timp de un an, nemodificarea preţului timp de trei luni şi alte condiţii. Până acum, participarea la piaţa de ultimă instanţă a furnizorilor a fost pe bază de voluntariat, dar în aceste condiţii vom folosi impunerea”, a spus Dumbrăveanu, potrivit Agerpres.

Acesta a explicat că ANRE are dreptul de a impune obligaţii de serviciu public, atât prin directivele europene, cât şi prin lege, pentru a nu fi periclitată alimentarea consumatorilor.

Întrebat dacă ia în calcul eventuale procese pe care le vor intenta furnizorii la adresa autorităţii de reglementare, întrucât, iniţial, participarea la această piaţă a fost voluntară şi acum devine obligatorie, reprezentantul ANRE a răspuns: „Nu au motiv să ne dea în judecată, pentru că noi avem dreptul să facem asta, noi suntem relaxaţi din acest punct de vedere. Nu le îngrădim costurile, veniturile, nu impunem niciun fel de limită de preţ”.

Potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, 31.000 de consumatori de gaze au trecut în regim de ultimă instanţă, după ce furnizorii lor au renunţat să le mai furnizeze gaze, de zece ori mai mult decât pe tot parcursul anului trecut.

Reamintim că Engie România a notificat Autoritatea la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

 

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Chimcomplex România semnează un acord de finanțare pentru o centrală de cogenerare de 108 MW

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzești a anunțat joi că a semnat un contract …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.