fbpx

Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. Ce continent este cel mai afectat

Raportul din august al Observatorului European pentru Secetă (EDO), supravegheat de Comisia Europeană, spunea că 47% din Europa se află în condiții de avertizare, cu un deficit clar de umiditate a solului, iar 17% în stare de alertă, în care vegetația este afectată. Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, două treimi din continent în stare de alertă sau avertisment, notează Reuters. 

„Seceta severă care afectează multe regiuni ale Europei de la începutul anului s-a extins și s-a înrăutățit și mai mult de la începutul lunii august”, se arată în raport. Regiunea vest-europeană-mediteraneană ar putea experimenta condiții mai calde și mai uscate decât cele normale, până la noiembrie.

O mare parte din Europa s-a confruntat în această vară cu săptămâni întregi de temperaturi extreme, care au agravat seceta, au provocat incendii, au declanșat avertismente de sănătate și au provocat reacții pentru luarea unor măsuri care să combată schimbările climatice.

Seceta actuală pare să fie cea mai gravă din ultimii 500 de ani, presupunând că datele finale de la sfârșitul sezonului au confirmat evaluarea preliminară, a transmis Comisia Europeană într-un comunicat.

Recoltele de vară au avut de suferit, recoltele din 2022 pentru porumb boabe se vor situa cu 16% sub media ultimilor cinci ani, iar recoltele de soia și floarea-soarelui vor scădea cu 15% și, respectiv, 12%.

Generarea de hidroenergie a fost afectată, cu un impact suplimentar asupra altor producători de energie din cauza lipsei de apă pentru alimentarea sistemelor de răcire.

Nivelurile scăzute ale apei au împiedicat transportul de-a lungul Rinului, afectând transportul cărbunelui și petrolului.

Observatorul European pentru Secetă a mai transmis că ploile de la mijlocul lunii august ar putea fi atenua dezastrul, dacă nu ar fi fost însoțite de furtuni, ce au provocat pagube suplimentare.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.