fbpx

NATO: Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare

Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la NATO, iar consultări se află în curs între aliaţi în vederea ridicării opoziţiei Turciei faţă de integrarea celor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP, potrivit News.ro. 

”Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noatră”, declară seceratrul general al NATO Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare, prezentate de către ambasadorii celor două ţări, Klaus Korhonen şi Axel Wernhoff.

”Sperăm să încheiem rapid” procesul, a subliniat el.

Consultări erau în curs miercuri, la Consiliul Atlanticului, în vederea ridicării opoziţiei Turciei faţă de lansarea procesului de aderare, potrivit unei surse diplomatice.

Ankara poate încetini, printr-un refuz, deschiderea negocierilor în Consiliul Atlanticului – prima etapă a procedurii.

Turcia poate apoi bloca, prin refuzul de a semna Protocoalele de aderare şi prin refuzul de a ratifica aderarea.

O unanimitate a celor 30 de state membre NATO este imperativă în vederea unei aderări.

”Totul este posibil”, declară un diplomat european.

”Însă la NATO găsim întotdeauna soluţii”, adaugă el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea vrea să abordeze subiectul la un summit NATO, prevăzut la Madrid în perioada 29-30 iunie.

Ankara ”nu va ceda”, a dat asigurări luni Erdogan.

Turcia acuză Suedia de faptul că este ”pepiniera organizaţiilor teroriste” ca Partdul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi le reproşează celor două ţări nordice faptul că nu aprobă cereri de extrădare a unor persoane acuzate de faptul că sunt teroriste, dar şi o blocare a exportului de armament către Turcia.

Turcia a blocat, la începutul acestei săptămâni, o declaraţie a NATO în favoarea aderării celor două ţări, potrivit unei surse diplomatice.

Blocajul turc privează Finlanda şi Suedia de protecţia asigurată de NATO tuturor membrilor săi, în cazul unei agresiuni.

”Interesele de securitate ale tuturor aliaţilor este necesar să fie luate în calcul, iar noi suntem hotărâţi să examinăm toate problemele şi să ajungem rapid la concluzii”, le-a dat asigurări miercuri, celor doi ambasadori, Jens Stoltenberg.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.