Inflația din SUA a atins în luna martie a acestui an cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani după creșterea explozivă a prețurilor la energie determinată de războiul din Ucraina.
Indicele prețurilor de consum a crescut cu 8,5% – cea mai mare creșterea înregistrată de la începutul lui decembrie 1981 și până astăzi – ca urmare a unei majorări de două cifre a prețurilor la energie.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a interzis luna trecută importul toate importurile de petrol și gaze din Rusia, drept sancțiuni pentru invazia din Ucraina.
În aceeași perioadă, prețul combustibililor din Statele Unite ale Americii a atins noi recorduri.
Atacul asupra Ucrainei a început pe 24 februarie și a declanșat un val de sancțiuni internaționale contra Rusiei, țară care reprezintă al doilea cel mai mare exportator de țiței din lume.
În martie 2022, prețurile la energie au sărit cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Departamentului de Statistică din SUA.
Aceeași instituție a afirmat că prețurile la produsele alimentare au crescut în aceeași perioadă cu 8,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Exact la fel ca și în cazul energiei, creșterea prețului la produsele alimentare a fost exacerbată de invazia rusă în Ucraina. Cele două țări sunt printre cele mai importante țări exportatoare de produse extrem de folosite cum sunt grâul și uleiul de floarea soarelui.
„Războiul dintre Rusia și Ucraina a amplificat și mai mult presiunile inflaționiste prin intermediul prețurilor mai mari la energie, produse alimentare și prețurile la mărfuri care sunt și mai mult intensificate de o înrăutățire a lanțurilor de aprovizionare”, a afirmat Kathy Bostjancic, economistul șef de la Oxford Economics.
Inflația în creștere accelerată din SUA a determinat luna trecută Rezerva Federală, banca centrală a țării, să mărească dobânda de politică monetară pentru prima dată în ultimii trei ani. Banca centrală americană a dat în același sens mai multe semnal că va majora de mai multe ori dobânda de politică monetară în acest an.
Marți, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că inflația și prețurile în creștere la produse alimentare și la țiței, care survin în țările occidentale, vor pune multe presiune pe politicienii de acolo.
Ratele inflației erau deja în creștere încă dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe măsură ce tot mai multe economii globale s-au redeschis după suspendarea restricțiilor Covid. Totuși, prețurile par să accelereze foarte mult într-un moment în care creșterea salariilor nu mai reușesc să crească în același ritm.
Cele mai recente statistici din Statele Unite arată că salariile au crescut cu 5,6% față de luna martie a anului trecut, cu mult mai puțin decât creșterea costului de trai.
Totuși, unii economiști cred că majorarea inflației s-ar putea să se fi apropiat dacă nu chiar să-și fi atins maximul în martie.
Lună pe lună, inflația a crescut cu 1,2% în martie comparativ cu o creștere de 0,8% în februarie. Totuși, lăsând la o parte volatilitatea prețurilor la combustibili și la produse alimentare, inflația de bază a crescut cu doar 0,3%, adică cu mult mai puțin decât se aștepta.
În opinia lui Peter Cardillo, economist șef la Spartan Capital Securities, „concluzia este că vom mai avea inflație cel puțin o perioadă de timp, dar deja ne așteptăm la o inversare a acestei tendințe în lunile de vară, sub garanția faptului că vom asista la o dezamorsare, măcar parțială, a prețurilor la produsele alimentare și energetice.”
Articol de Dearbail Jordan pentru BBC.com