fbpx

Grecia: Ninsoarea ar putea răsturna Guvernul

Principalul partid de opoziţie din Grecia, partidul de stânga Syriza, a depus joi o moţiune de cenzură împotriva guvernului conservator grec, ţintă a criticilor după haosul provocat de ninsoare la Atena, informează AFP, citat de Agerpres.

„Este timpul să plecaţi”, a declarat în Parlament fostul premier de stânga Alexis Tsipras la adresa guvernului de dreapta al lui Kyriakos Mitsotakis. „În fiecare oră în care guvernul rămâne la putere, între patru şi cinci cetăţeni îşi pierd viaţa” din cauza coronavirusului, a criticat liderul Syriza, acuzând guvernul că a eşuat atât în faţa pandemiei, cât şi în faţa furtunii de zăpadă.

Cu 157 de deputaţi din totalul celor 300 câţi numără Parlamentul grec, majoritatea premierului Kyriakos Mitsotakis, la putere din iulie 2019, va respinge după toate probabilităţile moţiunea de cenzură a Syriza.

Votul ar urma să aibă loc duminică, după trei zile de dezbateri parlamentare.

Guvernul grec se află sub focul criticilor pentru răspunsul său la fiascoul de la periferia Atenei, unde circa 3.500 de şoferi au rămas blocaţi din cauza ninsorii, în noaptea de luni spre marţi.

Viaţa din Atena începea să-şi revină la normal joi, la trei zile după furtuna de zăpadă care a paralizat capitala Greciei.

Şoseaua de centură Attiki Odos, care înconjoară oraşul şi deserveşte aeroportul internaţional Eleftherios Venizelos, a fost deschisă circulaţiei joi dimineaţa, după eforturi „supraomeneşti” întreprinse, potrivit responsabililor, pentru a degaja 3.000 de vehicule care erau blocate acolo de luni în zăpadă.

După două zile libere decretate de autorităţi marţi şi miercuri pentru ca locuitorii să stea acasă, magazinele au redeschis joi, însă şcolile şi administraţiile publice vor rămâne închise.

În mai multe cartiere ale capitalei, echipe ale municipalităţii înlăturau zăpada şi crengile copacilor rupte de furtună.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a prezentat miercuri „scuze personale şi sincere” pentru fiascoul provocat de furtună, afirmând că vor fi trase „învăţăminte” din acest incident.

Ministrul energiei, Costas Skrekas, a declarat că cel puţin 1.000 de gospodării mai erau joi fără electricitate, în regiunea Atenei. Peste 200.000 de gospodării şi magazine erau fără curent de la începutul furtunii, luni.

O persoană fără adăpost a decedat marţi la Salonic (nord), din cauza unei crize cardiace atribuite temperaturilor glaciare.

Condiţiile rămâneau dificile joi în suburbia de est a Atenei, unde locuitorii se confruntau cu pene de curent şi cu penurii de aprovizionare, pentru a patra zi consecutiv.

Vizat de critici, directorul general al societăţii Attiki Odos, Vassilis Halkias, a demisionat marţi seara. Societatea a promis 2.000 de euro despăgubiri şoferilor blocaţi pe această şosea, lungă de 70 de kilometri.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.