Când un restaurant foarte select din Manchester a publicat, în iulie anul trecut, un anunț de angajare pentru un post de recepționist, managerii au fost șocați deoarece au primit într-o singură zi 963 de cv-uri. Ei se așteptau la cel mult 30.
Dar asta se întâmpla anul trecut. „Lucrurile arată foarte, foarte diferit acum”, afirmă Carol Cairnes , directorul de resurse umane al lanțului de restaurante D&D Londona. Compania are 40 e localuri și primesc în prezent cam 10% din solicitări de job comparativ cu anul trecut, iar pentru unele posturi este foarte greu de găsit oameni.
„Postul de bucătar chef atrage de obicei cam 50 de cv-uri, însă acum suntem norocoși dacă atragem cinci”, adaugă directorul, care mai precizează că dintre acestea cinci oar una sau două cv-uri sunt cât de cât satisfăcătoare.
Bine ați venit într-una din ciudățeniile lumii Covid: în țările bogate nu găsești muncitori deși milioane de oameni nu au un loc de muncă.
În timp ce economiștii dezbat cauzele și consecințele acestui fenomen, ca și durata sa, noi restul nu putem decât să ne mirăm de felul rapid și drastic în care s-a schimbat lumea.
Unul din semnele vizibile ale acestei transformări este panoplia de bonusuri, beneficii și alte avantaje oferite angajaților, lucruri care păreau inutile în urmă cu câteva luni când muncitorii aveau în față spectrul șomajului.
Însoritul stat australian Queensland tocmai a lansat o campanie „muncești în paradis” prin care le oferă aproape 1000 de dolari plus plata transportului celor care doresc să muncească în industria de turism puternic afectate de penuria de muncitori.
În Statele Unite, Amazon oferă 1500 de dolari, bonusuri la semnarea contractului plus 100 de dolari dacă ești vaccinat, iar McDonalds se numără printre marile companii care au început să crească salariile angajaților.
În Londra, un restaurant de pe strada unde lucrez le oferă clienților vouchere de 100 de lire dacă le pot recomanda un angajat potrivit pentru ei. O altă locantă din apropiere le oferă propriilor angajați o primă e 2000 de lire dacă pot face același lucru.
Firmele de recrutare au probleme în a angaja personal pentru recrutare. Concurența pentru aplicații de top este teribilă, afirmă Neil Carberry, directorul Confederației Recrutatorilor Britanice. „Piața nu a arătat niciodată astfel”, afirmă el.
Ce se întâmplă? Un prim factor: revenirea economică puternică din anumite locuri crește cererea pentru angajații mai ales în sectoarele care se redeschid acum toate dintr-o dată după lockdown. „Toată lumea recrutează în același timp, ceea ce e foarte, foarte neobișnuit”, afirmă Tony Wilson, directorul Institutului britanic pentru studii pe piața muncii.
Dar e posibil oare ca ajutoarele de stat și mecanismele economice puse în aplicare e guverne în timpul pandemiei să fi modificat piața muncii?
Experții nu pică de acord, dar e limpede că oamenii au plecat din sectoare precum industria ospitalității pentru a se angaja în case de bătrâni, supermarketuri și alte locuri cu un program de muncă mai bun și adeseori mai bine plătite.
Unele țări au pus constrângeri suplimentare ceea ce e nu a făcut decât să accentueze problemele.
De pildă s-a produs un exod al camionagiilor din Marea Britanie, după Brexit. Înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, 72% din oamenii care lucrau în restaurantele D&D London erau din UE, 6% erau din alte țări, iar 22% erau britanici.
Regulile stricte de imigrare sunt considerate responsabile pentru penuria de muncitori din Australia și Noua Zeelandă, unde un grup de lactate a avertizat luna aceasta că penuria de muncitori este atât de acută încât ar putea duce „la pierderea de vieți atât umane cât și a animalelor.”
Pentru afacerile mici, această căutare de personal e și mai dramatică.
„E de-a dreptul înspăimântător”, afirmă Nick Ward, un chef in Brighton care a început să-și plătească prietenii pentru a-l ajuta în zilele aglomerate. Nu este singurul. După ce am vorbit cu el săptămâna trecută, mi-a arătat un mesaj urgent primit de la un prieten cu o firmă de catering care îi cerea să vină să-l ajute la rândul lui deoarece nu mai făcea față.
E oarecum firesc să-i compătimești pe cei ca Ward, în același timp în care simți o satisfacție să vezi că oameni care muncesc la ore imposibile încep să aibă un avantaj pe piața muncii. După cum remarca un expert, unele industrii trec prin cea mai bună perioadă din ultimii 15 ani. „S-a schimbat balanța puterii”. S-ar putea să fie doar ceva temporar, dar câtă vreme durează, companiile nu au altceva de făcut decât să se adapteze.
Articol de Pilita Clark pentru Financial Times.