fbpx

Criza alimentară globală bate la ușă

O criză alimentară globală declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia a escaladat miercuri, după ce Indonezia a înăsprit restricțiile la exportul de ulei de palmier, adăugându-se la o listă tot mai mare de țări producătoare cheie, care încearcă să mențină proviziile vitale de alimente în interiorul granițele lor, transmite Reuters.

Contractele futures pentru uleiul de palmier din Malaezia au crescut la un maxim istoric în urma anunțului din Indonezia, în timp ce prețurile uleiului de soia au crescut la un vârf de 14 ani.

Prețurile uleiului de soia au crescut cu aproape 40% în acest an.

Conflictul din Ucraina amenință producția mondială de cereale, aprovizionarea cu uleiuri comestibile și exporturile de îngrășăminte, provocând creșterea prețurilor la mărfurile de bază și reflectând criza de pe piețele energetice.

Uleiul de palmier este cel mai utilizat ulei vegetal din lume și este folosit la fabricarea multor produse, inclusiv biscuiți, margarină, detergenți de rufe și ciocolată. Prețurile uleiului de palmier au crescut cu peste 50% în acest an.

Ministrul Comerțului din Indonezia, Muhammad Lufti, a declarat că restricțiile la export au drept scop să asigure că prețurile uleiului de gătit rămân accesibile consumatorilor.

Creșterea prețurilor vine într-un moment în care accesibilitatea alimentelor este o provocare majoră, deoarece economiile încearcă să-și revină din criza COVID-19 și contribuie, de asemenea, la o creștere mai largă a inflației pe tot globul.

Rusia și Ucraina sunt, de asemenea, furnizori importanți de uleiuri comestibile și contribuie cu aproape 30% la exporturile globale de grâu.

Ucraina a anunțat miercuri că a interzis o gamă largă de exporturi agricole, inclusiv orz, zahăr și carne, până la sfârșitul anului.

Conflictul nu numai că a perturbat transporturile din regiunea Mării Negre, dar pune în pericol și recoltele, deoarece prețurile îngrășămintelor cresc și livrările se micșorează, ca răspuns la o creștere bruscă a costului gazelor naturale, componentă cheie în procesul de fabricație pentru multe produse.

Rusia și Ucraina sunt ambele producători majori de ulei de floarea-soarelui, iar cele două țări reprezintă aproape 80% din exporturile globale, lăsând clienți precum India să se chinuie să-și asigure aprovizionarea cu alternative, cum ar fi uleiul de palmier și uleiul de soia, mai arată Reuters.

Contractele futures pe grâu din Chicago au urcat cu aproximativ 60% până acum în acest an, amenințând că va crește costul produselor alimentare de bază, cum ar fi pâinea.

Pierderea a doi mari exportatori din Ucraina și Rusia a fost agravată de știrile conform cărora starea culturii de grâu în cel mai mare producător mondial, China, ar putea fi „cea mai rea din istorie”, potrivit ministrului agriculturii din țară.

Serbia a anunțat miercuri că va interzice exporturile de grâu, porumb, făină și ulei de gătit începând de joi pentru a contracara creșterile prețurilor, în timp ce Ungaria a interzis toate exporturile de cereale săptămâna trecută.

Bulgaria a anunțat, de asemenea, că își va crește rezervele de cereale și ar putea restricționa exporturile până când va efectua achizițiile planificate.

Livrările de cereale din România, un exportator major, s-au înăsprit, de asemenea, pe măsură ce cumpărătorii internaționali caută alternative la aprovizionarea din Rusia sau Ucraina, deși în prezent nu există planuri de restricționare a livrărilor din țara noastră.

Producția globală de cereale ar putea scădea, de asemenea, deoarece producția de îngrășăminte, care ajută la creșterea randamentelor culturilor, este redusă în urma creșterii prețurilor la gaze naturale.

Yara, unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume, a declarat miercuri că își reduce producția de amoniac și uree în Italia și Franța.

 

Compania norvegiană a avertizat săptămâna trecută că conflictul amenință proviziile globale de alimente.

Rusia, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operațiune specială” mai degrabă decât o invazie, a fost un furnizor important de îngrășăminte, dar Ministerul Comerțului și Industriei din țară a recomandat vineri ca producătorii să oprească temporar exporturile.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.