fbpx

Postări înșelătoare susțin că la Kiev au izbucnit proteste anti-Zelensky

Pe diverse platforme de socializare chineze, cum ar fi Weibo și Douyin, mai multe conturi au împărtășit afirmația că peste 100.000 de oameni au ieșit să manifeste împotriva președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy la Kiev.

„Peste 100.000 de ucraineni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să semneze un tratat de pace cu Rusia pentru a opri războiul”, a spus un cont de pe platforma de socializare X.

„Poporul Ucrainei începe să se trezească! Un număr mare de oameni au mărșăluit pe străzile Kievului, cerând discuții de pace pentru a pune capăt conflictului”, a scris un alt utilizator al rețelei de socializare.

Pentru a verifica aceste afirmații, The Cube a efectuat o căutare amănunțită online, dar nu a găsit nicio mențiune despre un astfel de protest în mass-media internaționale și ucrainene.

După ce a făcut o căutare inversă a imaginilor, Euronews a găsit fotografia originală pe Alamy, un site web de fotografii. Primul lucru pe care l-am observat este data: a fost luată în noiembrie 2018, cu mai bine de trei ani înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Legenda fotografiei spune că a fost făcută la Torino, în nordul Italiei. Se mai spune că a fost luată în timpul unui protest în favoarea construcției TAV-ului cu „40.000 de demonstranți s-au adunat în Piazza Castello”. TAV este Treno Alta Velocita – un tren controversat de mare viteză care leagă Torino și orașul francez Lyon.

Proiectul presupune construirea unui tunel de aproape 60 de kilometri prin Alpii francezi și italieni pentru a reduce la jumătate timpul de călătorie între cele două țări. Susținătorii trenului de mare viteză susțin că proiectul poate aduce locuri de muncă și creștere economică în regiune, care este programată să fie finalizată în 2032. Cu toate acestea, criticii cred că construcția va prezenta riscuri semnificative pentru mediu prin secarea resurselor de apă.

Cube a găsit articole italiene care confirmă că evenimentul a avut loc la Torino în 2018, iar fotografiile folosite ca fiind identice cu cele care pretind în mod fals că arată un protest la Kiev. Dacă facem pozele virale de pe rețelele sociale cu cele de la protestul din 2018, putem vedea că sunt identice.

De exemplu, putem vedea același banner în centru cu steaguri italiene. Mai mult, schela de pe clădirea din dreapta sus este identică. Aceasta înseamnă că imaginea virală din rețeaua socială a fost subcaptionată greșit.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.