fbpx

Rusia atacă Ucraina. Lovituri asupra marilor orașe

Forțele ruse au tras rachete în mai multe orașe din Ucraina și au debarcat trupe pe coasta de sud a acesteia, au declarat oficiali și mass-media, după ce președintele Vladimir Putin a autorizat ceea ce el a numit o operațiune militară specială în est, transmite Reuters.

La scurt timp după ce Putin a vorbit într-un discurs televizat la televiziunea de stat rusă, exploziile au putut fi auzite în liniștea dinaintea zorilor din capitala ucraineană Kiev.

În apropierea principalului aeroport al capitalei s-au auzit focuri de armă, a declarat agenția de presă Interfax, iar sirenele s-au auzit peste oraș.

„Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt în curs de greve”, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pe Twitter.

„Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul să acționăm este acum”.

Președintele american Joe Biden, reacționând la o invazie pe care Statele Unite au prezis-o de câteva săptămâni, a spus că rugăciunile sale sunt alături de poporul Ucrainei „în vreme ce suferă un atac neprovocat și nejustificat din partea forțelor militare ruse”.

Rusia a cerut încetarea expansiunii NATO către est, iar Putin și-a repetat poziția conform căreia aderarea ucrainei la alianța militară atlantică condusă de SUA este inacceptabilă.

El a spus că a autorizat o acțiune militară după ce Rusia nu a rămas fără altă opțiune decât să se apere împotriva a ceea ce a spus că sunt amenințări provenite din Ucraina modernă, un stat democratic de 44 de milioane de oameni.

„Rusia nu poate să se simtă în siguranță, să se dezvolte și să existe cu o amenințare constantă care emană de pe teritoriul Ucrainei moderne”, a spus Putin. „Toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge va reveni conștiinței regimului aflat la conducere din Ucraina”.

Domeniul complet al operațiunii militare ruse nu a fost imediat clar, dar Putin a spus: „Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene. Nu vom impune nimic prin forță”.

Vorbind în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a organizat o reuniune de urgență la New York, Putin a spus că a ordonat forțelor ruse să protejeze oamenii și a făcut apel la armata ucraineană să depună armele.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii ucrainene și a polițiștilor de frontieră și că s-au auzit explozii în multe orașe. El a spus că legea marțială a fost declarată și că a vorbit prin telefon cu Biden. Rezerviștii au fost chemați miercuri.

Presa a raportat că centrele militare de comandă din Kiev și orașul Harkov din nord-est au fost lovite de rachete, în timp ce trupele ruse aterizaseră în orașele portuare din sudul Odesa și Mariupol.

Un martor Reuters a auzit ulterior trei explozii puternice în Mariupol.

Separațiștii susținuți de ruși au declarat că au lansat o ofensivă asupra orașului Shchastia, controlat de ucraineană, din est, a declarat agenția de știri rusă Interfax, iar exploziile au zguduit și orașul separatist Donețk, din estul Ucrainei.

Cu câteva ore mai devreme, separatiștii au adresat Moscovei o cerere de ajutor pentru a opri presupusa agresiune ucraineană – afirmații pe care Statele Unite le-au respins drept propagandă rusă.

Acțiunile globale și randamentele obligațiunilor americane au scăzut, în timp ce dolarul și aurul au crescut în creștere după discursul lui Putin. Petrolul Brent a depășit 100 de dolari/baril pentru prima dată din 2014.

Biden a spus că Putin a ales un război premeditat care ar aduce o pierdere catastrofală de vieți omenești și suferință umană.

„Numai Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și Aliații și partenerii săi vor răspunde într-un mod unit și decisiv. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a spus el.

Deși a exclus să pună trupe americane pe teren în Ucraina, el a spus că va anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei joi, pe lângă măsurile financiare impuse în această săptămână.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat ferm „atacul imprudent și neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei și a spus că aliații NATO se vor întâlni pentru a aborda consecințele „acțiunilor agresive” ale Moscovei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a făcut o cerere de ultimă oră lui Putin să oprească războiul „în numele umanității”, după ce liderul rus a anunțat operațiunea militară.

„Președintele Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia”, a spus Guterres, vorbind după ședința Consiliului de Securitate.

Consecințele unui război ar fi devastatoare pentru Ucraina și de amploare pentru economia globală, a spus el.

Reprezentantul Rusiei la ONU a spus că țara sa nu este agresivă împotriva poporului ucrainean, ci împotriva „juntei” de la Kiev.

Ucraina a restricționat mai devreme zborurile civile în spațiul său aerian la câteva ore după ce un monitor al zonei de conflict a avertizat că companiile aeriene ar trebui să oprească zborurile din cauza riscului unei doborâri neintenționate sau al unui atac cibernetic.

Bombardele s-au intensificat de luni, când Putin a recunoscut două regiuni separatiste ca independente și a ordonat desfășurarea a ceea ce el a numit trupe de menținere a păcii, o mișcare numită de Occident începutul unei invazii.

Ca răspuns la anunțul lui Putin de luni, țările occidentale și Japonia au impus sancțiuni băncilor și persoanelor din Rusia, dar au reținut cele mai dure măsuri până la începutul unei invazii.

Statele Unite au intensificat presiunea miercuri, impunând sancțiuni companiei ruse care construiesc gazoductul Nord Stream 2 și ofițerilor săi.

Germania a înghețat marți aprobările pentru conducta, care a fost construită, dar nu era în funcțiune, pe fondul îngrijorării că ar putea permite Moscovei să armeze aprovizionarea cu energie către Europa.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.