fbpx

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat

Guvernul României a aprobat miercuri, ordonanţa de urgenţă privind modificarea Anexei la OUG nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susţinere şi promovare a exportului cu finanţare de la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, programul de Promovare a Exportului finanţează parţial, din fonduri de la bugetul de stat, participarea operatorilor economici români la târgurile şi expoziţiile internaţionale, cu stand sub pavilion naţional, precum şi participările individuale, cu stand de prezentare a produselor sau serviciilor, inclusiv la misiunile economice desfăşurate în străinătate ori la manifestările organizate în format virtual, pentru care sunt solicitate taxe.

Totodată, va fi realizat și „Portalul de Comerţ Exterior”, administrat de Departamentul de Comerţ Exterior, pentru promovarea ofertelor de export ale firmelor româneşti şi informarea operatorilor economici privind cererile de ofertă primite de Birourile de Promovare a Comerţului Exterior din cadrul ambasadelor şi consulatelor României.

„Producătorii români au nevoie de un cadru favorabil pentru a valorifica posibilităţile de dezvoltare, în special pe pieţele străine! Din acest motiv, este oportună continuarea Programului de Promovare a Exportului, dar mai ales modernizarea acestuia, pentru a putea asigura accesarea ajutorului nerambursabil în condiţii de transparenţă şi debirocratizare, care se rezumă de fapt la digitalizare. Astfel, în cadrul programului va fi pusă la dispoziţia mediului de afaceri o platformă online, dedicată, asupra căreia s-a convenit în dialogul public-privat. O altă noutate este că au fost eliminaţi intermediarii, care, în fond, consumau aproximativ 15% din sumele alocate. Am speranţa că toate aceste demersuri vor contribui semnificativ la relansarea economică, ajutând la maximizarea rezultatelor la export”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului şi turismului.

În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, vor fi aprobate prin ordin al ministrului antreprenoriatului şi turismului mecanismele de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat. Acestea vor cuprinde cel puţin: condiţiile de eligibilitate ale operatorilor economici, criteriile de evaluare şi punctajele aferente, criteriile de selectare a târgurilor incluse în listele anuale, modalitatea de accesare, alocaţia financiară nerambursabilă, indicatorii de monitorizare a eficienţei programelor finanţate din bugetul de stat şi normele de implementare a schemelor de ajutor de minimis.

Acţiunilor din Programul de Promovare a Exportului care au trecut de etapa de selecţie a operatorilor economici participanţi sau pentru care procedura de achiziţie publică a societăţii organizatoare este în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a ordinului ministrului antreprenoriatului şi turismului, li se aplică normele în vigoare la data finalizării etapei de selecţie a operatorilor economici participanţi, se arată în comunicat.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.