fbpx

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pregătiţi să se întâlnească. Joe Biden, dialog cu liderii Occidentului

Antony Blinken urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după ce secretarul de stat american a avertizat că situația de criză din Ucraina reprezintă un “pericol pentru viețile și siguranța a milioane de oameni”, notează The Guardian. Președintele Joe Biden va avea începând de astăzi o serie de convorbiri telefonice cu liderii din Canada, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Marea Britanie, Uniunea Europeană și NATO.

Departamentul de Stat al SUA a declarat joi seară că Blinken a acceptat o invitaţie de a se întâlni cu Lavrov cu condiţia să nu existe o invazie a Ucrainei . Mișcarea oferă speranță că canalele diplomatice au rămas deschise, chiar dacă avertismentele SUA privind o invazie iminentă devin mai puternice.

„Dacă invadează în zilele următoare, va fi clar că nu au fost niciodată serioși în privința diplomației”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de stat, Ned Price. Blinken a declarat joi mai devreme că i-a trimis o scrisoare lui Lavrov în care îi propune o întâlnire în Europa .

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, urmează să sosească și ea la München pentru câteva zile de discuții cu lideri mondiali, inclusiv  cu cancelarul german, Olaf Scholz, secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy.

Vineri, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a criticat Rusia pentru „cererile sale de război rece” și pentru că a refuzat să participe la întâlnire.

Anterior, armata ucraineană a declarat că a înregistrat 60 de încălcări ale încetării focului de către separatiștii pro-ruși în ultimele 24 de ore, un soldat fiind rănit. Separatiștii au deschis focul asupra a peste 10 așezări, folosind artilerie grea, mortare și un tanc, se spune.

Separatiștii ruși au făcut afirmații concurente, acuzând forțele guvernamentale de la Kiev că au tras cu artilerie și mortiere în trei incidente de vineri, a informat agenția de presă Interfax.

Kievul și separatiștii pro-ruși sunt în război de opt ani, iar încetarea focului dintre părți este încălcată în mod obișnuit, dar intensitatea luptei a crescut considerabil în această săptămână.

Făcând ecou comentariilor lui Biden , Blinken a declarat, joi seară, într-o ședință a consiliului de securitate al ONU, despre urgența situației: „Informațiile noastre indică clar că forțele [rusești], inclusiv trupe terestre, avioane, nave, se pregătesc să lanseze un atac împotriva Ucrainei în zilele urmatoare.

„Nu știm exact cum se vor desfășura lucrurile, dar iată ce se poate aștepta să vadă lumea. De fapt, se desfășoară chiar acum”, a spus el.

„În primul rând, Rusia intenționează să fabrice un pretext pentru atacul său. Acesta ar putea fi un eveniment violent pe care Rusia îl va da vina pe Ucraina sau o acuzație scandaloasă pe care Rusia o va ridica împotriva guvernului ucrainean. Nu știm exact forma pe care o va lua. Ar putea fi un așa-zis atentat terorist fabricat în interiorul Rusiei . Descoperirea inventată a gropii comune, o lovitură cu drone în scenă împotriva civililor sau un atac fals – chiar și real – cu arme chimice.

„Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi cei din această cameră nu îl luăm cu ușurință.”

Înainte de întâlnirea ONU, misiunea rusă a vehiculat acuzații de crime de război și „genocid” împotriva oamenilor din republicile separatiste Luhansk și Donețk, susținute de Moscova. Majoritatea acuzațiilor au vizat relatări despre victimele civile din bombardamentele ucrainene, în mare parte în 2014, când conflictul a fost cel mai intens.

Documentele rusești se refereau la „morminte comune”, dar nu era clar dacă susțineau că locurile de înmormântare au fost săpate de forțele ucrainene sau de familiile și comunitățile morților în timpul luptelor.

Joi seara, Senatul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a arăta sprijinul neclintit pentru o Ucrainenă independentă și pentru a „condamna” agresiunea militară rusă. Votul a fost unanim, fără obiecții sau apel nominal oficial.

Senatorii s-au luptat toată săptămâna pentru a reacționa la tensiunile în creștere din regiune, mulți dornici să meargă și mai departe prin impunerea de sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin care ar trimite unde de șoc în economia rusă.

Ucraina are aliați puternici în Senat, unde există un sprijin larg pentru sancțiunile împotriva Rusiei ca instrument puternic de politică externă care poate fi folosit dacă Putin își continuă agresiunea împotriva Ucrainei.

Tensiunile în estul Ucrainei au crescut dramatic după ce separatiștii susținuți de ruși au lansat joi un intens baraj de artilerie peste linia de control cu ​​forțele ucrainene, bombardând o grădiniță și rănind trei persoane.

Biden crede că Rusia este pe punctul de a invada Ucraina și s-a alăturat aliaților NATO pentru a avertiza că bombardamentul ar putea fi o încercare de a crea pretextul unei incursiuni.

Președintele SUA, vorbind la scurt timp după expulzarea ambasadorului adjunct al țării sale la Moscova, a spus că administrația sa are „motive să creadă” că Rusia este „angajată într-o operațiune de tip fals flag pentru a avea o scuză pentru a intra”.

El le-a spus reporterilor: „Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să meargă în Ucraina , să atace Ucraina… Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a numit atacul asupra grădinii drept „operațiune fals-flag” care vizează discreditarea guvernului ucrainean.

Separațiștii din regiunea Lugansk au susținut că au fost forțați să răspundă focului ca răspuns la bombardamentele ucrainene, descriind-o drept o „provocare pe scară largă”. Kievul a contestat afirmațiile separatiștilor, spunând că grupurile susținute de Rusia au inițiat bombardamentul și că forțele sale nu au ripostat.

Doi civili au fost răniți când clădirea grădiniței din Stanytsia Luhanska a fost lovită, potrivit armatei ucrainene. Mai multe bombardamente ale orașului au fost raportate joi seara, dar fără raportări imediate de victime. Zelenskiy a descris acțiunile separatiștilor pro-ruși drept o „mare provocare”.

Rusia și-a predat joi răspunsul mult așteptat la propunerile americane și ale NATO privind securitatea europeană. Kremlinul a spus în scrisoarea sa de 10 pagini că SUA nu și-au luat în serios preocupările cu privire la potențialul Ucrainei de a adera la NATO și că Rusia va trebui să ia „măsuri de natură militaro-tehnică” nespecificate.

 

 

About Ioana Popa

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.