fbpx

Record al inflaţiei în zona euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna trecută la un nivel record, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi investitori, transmite economica.net, care citează Reuters.

Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,1% în ianuarie, de la un nivel de 5% în decembrie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiştii se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să scadă la 4,4% luna trecută, scrie Agerpres.

Creşterea inflaţiei în zona euro în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 28,6%, în timp ce preţurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,3%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 3,6%.

Analiştii apreciază că majoritatea factorilor care au dus la majorarea inflaţiei sunt temporari, astfel încât în cele din urmă presiunile asupra preţurilor se vor atenua.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a încetinit la 2,5% în ianuarie, de la 2,7% luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări s-a situat la 2,3%, faţă de 2,6% în decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În timp ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a renunţat la argumentaţia că inflaţia este „tranzitorie”, BCE menţine evaluarea, argumentând că majorarea salariilor, o precondiţie a unei inflaţii durabile, încă este atenuată, iar creşterea preţurilor este redusă.

Chiar dacă inflaţia de bază a încetinit în ianuarie, rămâne peste ţinta BCE şi depăşeşte estimările analiştilor.

Comisia Europeană estimează că inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023.

Această creştere puternică a inflaţiei este determinată în principal de majorarea preţurilor la energie, dar ea pare să fie legată şi de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, aprecia Comisia Europeană.

Estimarea publicată pe 31 ianuarie 2022 de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 23 februarie.

 

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.