fbpx

Slovenia renunță la cărbune până în 2033

Slovenia va înceta să mai folosească cărbunele pentru producerea de energie electrică până în 2033, conform strategiei naționale de eliminare treptată a cărbunelui și de restructurare a regiunilor carbonifere, adoptată de guvern joi. Este una dintre ultimele țări din UE care a făcut acest lucru, scrie Euractiv.

Confirmarea calendarului de eliminare treptată a cărbunelui permite Sloveniei să atragă aproape 250 de milioane de euro din Fondul UE pentru tranziție justă, bani care vor fi  utilizați în cele două regiuni carbonifere ale țării: Savinja-Šalek, unde se află singura centrală electrică pe cărbune și o mină de cărbune activă și Zasavje, care nu mai are nicio mină activă sau centrale termice.

Confirmarea finală a anului de ieșire a cărbunelui vine după luni de consultări ample cu părțile interesate și comunitățile locale.

Centrala electrică pe cărbune din Šoštanj și mina de cărbune din vecină Velenje, ambele conduse de o companie de energie electrică deținută de stat, au făcut lobby pentru a amâna anul de ieșire a cărbunelui, dar acum par să fi acceptat termenul limită.

Operatorul minei de cărbune din Velenje a spus că foaia de parcurs însemna că locurile de muncă vor fi păstrate pentru cel puțin încă douăzeci de ani, deoarece lucrările de închidere a minei se estimează că vor dura 15 ani după oprirea săpăturii de cărbune.

Compania care operează centrala Šoštanj a spus că „conservarea locației energetice, a know-how-ului și a tehnologiei din Valea Šalek ne permite să dezvoltăm și să implementăm în continuare noi tehnologii”.

Rapoartele neoficiale sugerează că Šoštanj, care reprezintă aproximativ o treime din producția de energie electrică a țării, nu se va opri imediat când cărbunele va fi întrerupt, ci va trece de la lignit, unul dintre cărbunii cei mai murdari, la gaze naturale.

Unele estimări sugerează că instalația care produce pierderi, unde o nouă unitate a fost deschisă în 2016 la un cost de aproape 1,5 miliarde EUR, ar putea fi nevoită să întrerupă producția de cărbune mai devreme de 2033 din cauza prețului ridicat al cupoanelor de emisii.

Acesta a fost, de asemenea, un punct ridicat de organizațiile de mediu, care au insistat pentru 2030 ca an de ieșire. „Presumăm că Šoštanj va trebui să se închidă până în 2030 din cauza politicilor energetice mai ambițioase ale UE și a finanțelor centralei electrice”, a declarat Focus, un ONG.

Focus vede, de asemenea, o deschidere pentru modificarea datei de ieșire a cărbunelui în următorii ani. A spus că Slovenia este una dintre cele șase țări cu o dată de ieșire a cărbunelui după 2030 și că una dintre acestea, Germania, a anunțat deja că își va revizui planul.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.