fbpx

Omicron lovește economia

Este acea perioadă a anului în care ți se face milă de cei care fac predicții economice. Au reușit să închege o poveste economică cu sens pentru 2022 și cu toate acestea, pe măsură ce 2021 se apropie de sfârșit, a apărut o necunoscută cu totul nouă. Mi-e milă un pic și de mine, pentru că în curând va trebui să fac și eu prognoze pentru anul ce vine.

Necunoscuta este varianta Omicron a coronavirusului. După cum sugerează unele dovezi preliminare, s-ar putea să fie o variantă cu efecte mai blânde, iar vaccinurile să fie eficiente contra ei, dar nu știm încă.

Această dilemă a fost rezumată de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) când și-au prezentat noua Perspectivă Economică. Principala prognoză era pozitivă pentru redresarea economică globală. Pentru Marea Britanie estima o creștere de 6,9% anul acesta și 4,7% anul viitor, ceea ce ar face din anul acesta, anul cu cea mai mare creștere economică postbelică. Luați împreună, 2021 și 2022, ar fi cei mai buni ani din perioada de după război. Trecem peste faptul că în 2020 economia a suferit cea mai abruptă cădere din 1921 încoace.

Dar OECD a luat în discuție și două posibile scenarii pentru Omicron. „Unul în care va duce la și mai multe probleme pe lanțurile de aprovizionare și va menține pentru mai multă vreme inflația înaltă”, a afirmat Laurence Boone, economistul șef al organizației. „Și celălalt care este mai pesimist și în care vom vedea și mai multe restricții de mobilitate, caz în care cererea va scădea iar inflația s-ar putea să scadă mult mai repede decât ne-am aștepta.”

Incertitudinea a afectat deja așteptările pieței legate de ceea ce ar urma să facă în continuare Banca Anglie. Înainte de Omicron, o creștere a ratei de dobândă de politică monetară era aproape o certitudine pentru ședința programată pe 16 decembrie. Acum pariurile sunt împărție, în pofida unei intensificări a presiunilor inflaționiste.

Băncile centrale nu-și doresc ca Omicron să afecteze creșterea economică, dar nu se vor supăra dacă mai stăvilește din inflație, deși s-ar putea să nu fie posibil să o ai pe una fără cealaltă. Cu siguranță, Omicron a împins prețurile la petrol în jos, barilul de petrol Brent ajungând de la 80 de dolari la 70 de dolari sau mai puțin.

Apariția acestei variante a redeschis una dintre marile dezbateri economice ale pandemiei. Prăbușirea economică nemaivăzută din activitățile comerciale de anul trecut au fost provocate de carantine și alte restricții? Sau au apărut din schimbările comportamentale ale oamenilor și firmelor, indivizii căutând să fie în siguranță, iar firmele încercând să-și protejeze angajații, clienții și reputația?

Răspunsul este că efectele economice au rezultat dintr-o combinație a celor doi factori, dezbaterea fiind despre ce rolul jucal de fiecare. Era clar că s-a simțit o schimbare a comportamentelor înainte de prima carantină, deși ea s-ar putea să fi fost cauzată de anticipația a ceea ce va veni. Odată cu relaxarea restricțiilor, activitatea nu a revenit la normal, iar în unele cazuri nici nu se va mai întâmpla acest lucru.

Restricțiile impuse până acum de apariția Omicron vor avea un efect minim asupra activității economice, deși va avea cu siguranță consecințe asupra sectorului turistic. Carantinele introduse în Europa vor încetini dar nu vor opri redresarea economică.

Așadar, va trebui să analizăm schimbările comportamentale. Ele se văd cu ochiul liber în anularea unor evenimente, cum ar fi petrecerile de Crăciun sau în evitarea restaurantelor și a călătoriilor. Dovezile pe care le oferă Google trends dar și alte instrumente indică faptul că apetitul oamenilor pentru distracții și călătorii deja a dispărut.

Încrederea oamenilor de afaceri a scăzut și ea și potrivit unei cercetări, jumătate din firmele mici se tem de o nouă carantină. Un director general al unei firme importante a afirmat că optimismul din vară a fost înlocuit de alarmism cu privire la penuria de oameni și materii prime, costuri în creștere și Covid.

Această variantă s-ar putea totuși să fie mult zgomot pentru nimic, dar s-ar putea să fie și altfel. Nu știm. Mai important, însă, este faptul că acest virus va fi printre noi, mult timp de acum încolo. Marea îngrijorare legată de apariția unei mutații care să fac ineficiente vaccinurile a fost pusă din nou pe tapet.

Aceste incertitudini lovesc cel mai puternic în sectoarele cele mai afectate în timpul pandemiei, și anume transporturile și turismul. Mai mult, ele vin în momentul în care sprijinul guvernamental pentru aceste sectoare aproape că nu mai există. Așa că nu ți se face milă doar de cei care fac predicții economice.

Traducere de la Time.com

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.