Guvernul estonian a convocat miercuri 1.700 de militari în rezervă pentru un exercițiu neanunțat care va include instalarea unei bariere de sârmă de-a lungul a 40 km la granița sa cu Rusia, pe măsură ce criza migrației din Belarus se intensifică, anunță Reuters.
UE a acuzat Belarus că a transportat mii de migranți din Orientul Mijlociu și Africa și că i-a împins să treacă în Polonia, Lituania și Letonia, state membre ale UE și NATO, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Minskului. Belarus a negat că a provocat în mod deliberat criza.
Vecinii UE din Belarus, care este un aliat apropiat al Rusiei, au avertizat că criza ar putea duce la o ciocnire militară, au declarat stări de urgență și au desfășurat forțe militare în apropierea granițelor lor, mai arată agenția de presă străină.
Estonia are o istorie geopolitică similară cu Lituania și Letonia, deși nu are graniță cu Belarus.
Exercițiul rapid este programat să dureze până pe 25 noiembrie și a fost inițiat pentru a testa răspunsul rapid al lanțului național de comandă, a spus guvernul eston.
„Ceea ce se întâmplă în Polonia, Lituania și Letonia necesită și consolidarea infrastructurii de frontieră din Estonia”, a declarat șeful Poliției și Poliției de frontieră, Elmar Vaher.
Militarii în rezervă vor ajuta la instalarea a 40 km de sârmă de-a lungul graniței cu Rusia, unde riscurile de trecere ilegală sunt cele mai mari, au declarat Poliția și Poliția de frontieră estonă într-un comunicat, citat de Reuters.