Inflația din zona euro a crescut la peste de două ori ținta Băncii Centrale Europene în octombrie, a confirmat miercuri biroul de statistică al Uniunii Europene Eurostat, cu mai mult de jumătate din creștere datorată unei creșteri a prețurilor la energie, transmite Reuters.
Eurostat a declarat că inflația din cele 19 țări care împart moneda euro a crescut cu 0,8% de la lună la lună în octombrie, pentru o creștere de 4,1% de la an la an, în conformitate cu o estimare anterioară a Eurostat.
BCE dorește să mențină inflația la 2,0% pe termen mediu și a spus că creșterea inflației a fost temporară. Banca se așteaptă ca creșterea prețurilor să încetinească în 2022, dar a recunoscut că va dura mai mult decât se aștepta inițial.
Defalcând totalul anual, energia mai scumpă a adăugat 2,21 puncte procentuale, serviciile au adăugat 0,86 puncte, alcoolul alimentar și tutunul au adăugat 0,43 puncte și bunurile industriale neenergetice 0,55 puncte, a spus Eurostat, citat de Reuters.
Fără prețurile volatile ale energiei și alimentelor neprocesate, o măsură pe care BCE o numește inflație de bază, prețurile au crescut cu 0,3% pe lună, pentru un câștig de 2,1% de la an la an.
O măsură și mai restrânsă, analizată de mulți economiști, care exclude în plus alcoolul și tutunul a arătat că prețurile au crescut cu 0,3% pe lună, dar doar cu 2,0% pe an.
Având în vedere că inflația este deja de două ori mai mare decât ținta și probabil crește și mai mult la sfârșitul acestui an, BCE este supusă unei presiuni sporite de a abandona politica sa monetară ultra-facilă și de a aborda creșterea prețurilor care erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor.
Dar înăsprirea politicii monetare acum ar putea opri redresarea economică post-pandemie, a declarat luni președintele BCE Christine Lagarde, respingând apelurile și pariurile pieței pentru o politică mai strictă.