Producătorul de medicamente Pfizer a declarat vineri că pilula sa experimentală concepută pentru a lupta împotriva noului coronavirus a redus riscul de spitalizare și deces pentru pacienții cu risc ridicat, care participă la un test al medicamentului, notează CNN.
Compania speră că va putea oferi în cele din urmă pilula pe care a dezvoltat-o, ce trebuie administartă în combinație cu un medicament antiviral mai vechi numit Ritonavir. Tratamentul ar putea fi urmat acasă, fără supraveghere medicală.
O așa-numită analiză intermediară, făcută înainte ca studiul să fie programat să se încheie, a arătat o reducere cu 89% a riscului de spitalizare sau deces din cauza Covid-19 la pacienții care au luat-o din timp, subliniază Pfizer, citată de CNN.
Tot compania spune că va face publice mai multe detalii numai după transmiterea tuturor informațiilor către FDA SUA.
Compania a testat medicamentul la adulții cu COVID-19 din categoria celor cu risc crescut de a dezvolta o formă severă de boală. Voluntarilor li s-a administrat aleatoriu fie combinația de pilule, fie un placebo, în decurs de trei zile sau cinci zile de la debutul simptomelor.
Pilula, sub numele experimental PF-07321332, este ceea ce este cunoscut ca un inhibitor de protează, care oprește multiplicarea virusului. Administrarea medicamentului împreună cu Ritonavir încetinește descompunerea acestuia în organism, a mai spus compania.
Pfizer a spus că 0,8% dintre pacienții care au primit combinația de medicamente în decurs de trei zile au fost spitalizați în patru săptămâni – trei din 389 de pacienți – comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li s-a administrat placebo sau 27 din 385. Șapte dintre cei care au primit placebo au murit, mai notează CNN, care citează Pfizer. Niciunul dintre pacienții care a primit tratamentul nu a murit într-o lună, susține tot compania.
Se spune că 19% dintre pacienții cărora li s-a administrat tratamentul au suferit efecte adverse, comparativ cu 21% care au primit placebo, dar compania a refuzat să dezvăluie care sunt efectele nedorite.
„Aceste date sugerează că produsul nostru antiviral oral, dacă este aprobat de autoritățile de reglementare, are potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor cu SARS COV 2 și de a elimina până la nouă din zece spitalizări”, spune Albert Bourla, CEO Pfizer într-un comunicat preluat de CNN.
În prezent, Remdesivir, vândut sub numele de marcă Veklury, este singurul antiviral aprobat de FDA pentru tratamentul COVID-19. Acesta se administrează prin perfuzie intravenoasă.