fbpx

Bruxelles-ul nu va schimba legea pesticidelor pentru a proteja albinele, în ciuda petiției cetățenilor

Comisia Europeană nu va prezenta o nouă legislație privind pesticidele pentru a salva populația de albine din Europa, în ciuda inițiativei cetățenești.

Din 2019, peste un milion de cetățeni europeni au semnat o inițiativă cetățenească europeană care solicită eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035, pentru a restabili biodiversitatea și pentru a sprijini fermierii în tranziție.

Una din trei specii de polenizatori este în declin în Europa, iar 80% din culturi și specii de plante sălbatice depind de polenizatorii animale.

Pentru Comisia Europeană, inițiativa transmite un mesaj puternic legiuitorilor, deoarece arată un sprijin clar al cetățenilor.

Însă executivul UE nu va propune nicio lege nouă, cerând în schimb adoptarea celei care se află deja pe masa negocierilor.

În cadrul Strategiilor de la Farm to Fork și Biodiversitate, Comisia Europeană dorește să reducă utilizarea pesticidelor.

Ea dorește ca utilizarea și riscul pesticidelor chimice și utilizarea pesticidelor mai periculoase să fie reduse cu 50%, respectiv, până la sfârșitul deceniului.

Acesta este motivul pentru care, în cuvintele lui Adalbert Jahnz, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, răspunsul la inițiativă este că „este chiar timpul ca Parlamentul și Consiliul să găsească rapid acorduri cu privire la propunerile legislative pe care le-am făcut noi [Comisia Europeană] și este timpul și ca statele membre să implementeze într-un mod ambițios noua Politică Agricolă Comună”.

Dar „nu este momentul să redeschidem propunerea noastră legislativă sau să facem noi propuneri legislative. Esențial și urgent este să păstrăm nivelul de ambiție pe care Comisia l-a pus pe masa colegislatorilor și să traducem cu adevărat ambiția cetățenilor în lege obligatorie”.

Aceasta a fost a șaptea inițiativă cetățenească europeană care a primit un răspuns din partea Comisiei, după ce a atins pragul de un milion de semnături în cel puțin 7 state membre diferite. Alte nouă ECI nu au atins pragul necesar.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.