fbpx

El Salvador este prima ţară din lume care adoptă oficial Bitcoin ca mijloc legal de plată

Statul El Salvador a devenit marţi prima ţară din lume care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată. Deși autorităţile consideră că decizia va duce la scăderea costurilor pentru miliardele de dolari trimişi din străinătate, criticii avertizează că prin această măsură vor fi alimentate operaţiunile de spălare de bani.

Începând de marți, afacerile din El Salvador trebuie să accepte plăţile în bitcoin, alături de dolarul SUA, care este moneda oficială, începând din 2001, şi va rămâne mijloc legal de plată.

Preşedintele Nayib Bukele, care a făcut eforturi pentru adoptarea criptomonedei, a declarat că decizia îi va ajuta pe cetăţeni să economisească aproximativ 400 milioane de dolari, suma calculată de autorităţi ca reprezentând valoarea anuală a comisioanelor pentru remitenţe, transmite Agerpres.

Criticii spun că bitcoin ar putea spori riscurile financiare şi de reglementare pentru statul din America Centrală, iar sondajele arată că cetăţenii sunt îngrijoraţi de volatilitatea criptomonedei.

La rândul lor, analiștii susțin că adoptarea criptomonedei ar putea alimenta operaţiunile de spălare de bani, într-o ţară cu grave probleme de corupţie şi crimă organizată.

Pentru a contracara criticile, Bukele a promis fiecărui cetăţean 30 de dolari în bitcoin dacă semnează pentru portofelul digital guvernamental.

Înainte de lansare, El Salvador a achiziţionat 400 de bitcoini, a informat Bukele, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei criptomonedei la peste 52.000 de dolari, pentru prima dată din mai.

Anul acesta bitcoin depăşea 64.000 de dolari în aprilie, iar în mai a scăzut la 30.000 de dolari.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.