fbpx

Europa trebuie să se pregătească pentru 100.000 de refugiați ucraineni în această iarnă

Europa trebuie să se pregătească să accepte sute de mii de refugiați ucraineni în această iarnă, a declarat șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați (NRC).

„Este într-adevăr o alegere între îngheț sau fugă”, a spus Jan Egeland, secretarul general al NRC. „Prin urmare, foarte mulți oameni fug în mod voluntar”.

Aproape 7,9 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de când tancurile rusești au trecut granița în februarie.

Marea majoritate au evadat în țările vecine, Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Moldova, dar un număr semnificativ de refugiați au fost primiți în alte părți ale Europei.

Egeland a descris modul în care o „situație teribilă” s-a confruntat cu civilii care rezistă în Ucraina, care a fost „exacerbată” de atacurile devastatoare ale Rusiei asupra infrastructurii civile, întreruperea alimentării cu energie și apă.

„Suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus el. „Foarte multe dintre aceste comunități din prima linie au primit puțină sau deloc asistență în ultimele luni.

Pentru Egeland, un lucru care „a ieșit în evidență” în Ucraina în comparație cu alte războaie a fost numărul de persoane în vârstă și cu dizabilități din zonele de conflict.

„Mulți care nu au fugit încă din zonele de război din est și sud sunt bătrâni care nu pot sau nu vor părăsi pământul strămoșilor lor, mormintele părinților lor”, a spus el.  „Ceea ce speră… este o restabilire a energiei electrice, a gazului, a căldurii. Dar dacă rușii vor continua să bombardeze întreaga infrastructură civilă de aici, nu vor primi nicio încălzire în această iarnă”.

„Mulți pot îngheța până la moarte în casele lor. Unii sunt ținuți la pat, [ei] nu pot merge nicăieri”.

Analiştii prevăd că vremea de iarnă – aducând cu sine un teren îngheţat şi condiţii istovitoare de luptă – ar putea mări daunele cauzate de aceste lovituri.

Operatorul de stat al rețelei electrice din Ucraina a declarat duminică că furnizează aproximativ 80% din cererea de energie electrică, față de 75% în ziua precedentă.

Dar Egeland a spus că există o „scădere de speranță”.

Donatorii internaționali au fost „generoși” cu acordarea de ajutor Ucrainei, iar organizațiile umanitare își „șiresc” operațiunile, a spus el.

Potrivit Institutului Kiel, 93,8 miliarde de euro din 40 de țări în ajutor financiar, umanitar și militar au fost acordate Ucrainei din ianuarie până în octombrie 2022.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.