fbpx

Atacurile cu bombă la aeroportul din Kabul: cel puţin 80 de civili şi 13 soldaţi americani au fost ucişi iar peste 150 de persoane au fost rănite

Două explozii au provocat numeroase victime, joi seară, lângă aeroportul din Kabul. Atacurile cu bombă au fost revendicate de Gruparea Statul Islamic – ISIS-K și au vizat ”translatorii și colaboratorii armatei americane”, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq pe contul media de pe canalul Telegram.

Bilanțul atentatelor teroriste a ajuns la aproape 100 de morți și cel puțin 150 de răniți. Între ei, 13 militari americani și-au pierdut viața și alți 18 au fost răniți în cea mai sângeroasă zi pentru armata Statelor Unite, în ultimii 10 ani.

Președintele american, Joe Biden, a declarat, joi, după atentatul revendicat de ISIS – K la aeroportul din Kabul, în care și-au pierdut viața 12 militari americani: ”Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la unul și vă vom face să plătiți”. El a mai spus că America va răspunde ”cu precizie și cu forță” și că teroriștii nu vor câștiga.”Îi vom salva pe aliații afgani. America nu va fi intimidată”, a mai spus Biden.

Talibanii „condamnă ferm” atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, potrivit AFP şi Reuters.

„Emiratul islamic condamnă ferm atentatele cu bombă care au vizat civili la aeroport”, a afirmat într-un tweet Zabihullah Mujahid. Acesta menționează însă că „Explozia a avut loc într-o zonă unde forţele americane au responsabilitatea de a asigura securitatea”.

ISIS-K, denumirea pentru aripa afgană a grupării Stat Islamic, este inamic nu numai al Occidentului, ci și al talibanilor. Cu o istorie scurtă, gruparea a câștigat un renume de temut, fiind considerată mult mai dură decât talibanii, cu care, de altfel, sunt în conflict deschis, considerându-i „apostați”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.