fbpx

Prețurile alimentelor încep să scadă

Deși prețurile în creștere la alimente continuă să producă neliniște peste tot pe glob, au început să apară cel puțin unele semne care indică o domolire dacă nu chiar o scădere la prețurile unor produse.

Prețurile acestor alimente încep să coboară deși rămân la un nivel ridicat, arată ultimele date.
În zona Asia-Pacific, uleiul de floarea soarelui indian și cel de palmier au scăzut cu 7% și cu 12%, între sfârșitul lui mai și iunie, conform informațiilor colectate de grupul Tridge. În Bangladesh  prețurile la uleiul de palmier au scăzut cu aproape 25%. În Vietnam prețurile la cafea sunt mai mici cu 5% în iulie față de sfârșitul lunii februarie când a început războiul din Ucraina.

De cealaltă pare a globului prețurile la avocado la cei mai mari producători din Mexico, Peru și Columbia au scăzut, potrivit Tridge, care are acces la prețuri prin comerțul pe care îl facilitează. Prețurile la avocado în Mexic au scăzut între iunie și iulie cu 27%, în timp ce prețurile la avocadoul columbian s-au prăbușit cu 40%. Totuși, în cazul avocado au intervenit și alte elemente. Piața de avocado a fost împânzită cu o producție record de avocado din Peru, care a pus presiune în jos pe prețuri.

De asemenea, inflația prețurilor îi determină pe consumatori să-și mai reducă achizițiile de alimente chiar dacă ele sunt o necesitate și există unele îngrijorări privind siguranța alimentară. Însă frica de recesiune și de scădere a veniturilor îi forțează pe consumatori să-și reducă achizițiile, afirmă Minwoo Nam, un purtător de cuvânt pentru Tridge.

„Sunt mai mulți factori care afectează piața. În primul rând, recesiunea globală afectează perspectiva cererii. În același timp, din cauza faptului că prețurile au ajuns prea sus, consumatorii cheltuie mai puțin sau caută înlocuitori”, a afirmat el, dând drept exemplu uleiul de floarea soarelui.

Traderii de alimente și alți jucători din piață au declarat pentru Tridge că unele fonduri de investiții au început să-și lichideze pozițiile pe care le aveau pe piața de alimente. Dar pe măsură ce consumatorii își ajustează cheltuielile, asta nu înseamnă că inflația alimentară a dispărut cu totul, afirmă Nain.

„Putem afirma că inflația alimentelor s-a atenuat cumva, dar prețul multor produse agro-alimentare rămâne în continuare mare comparat cu media ultimilor ani. Politicile monetare restrictive afectează cu siguranță piața”, a declarat Naim.

Totuși, prețurile nu au dat înapoi până într-acolo încât nu mai cheltuie nimeni.

Există în continuare o penurie de anumite produse din cauza unor probleme pe lanțurile de aprovizionare iar cererea pentru alimente este încă înfloritoare. Dar cel puțin pentru moment , eforturile făcute de guverne și băncile centrale au început să calmeze prețurile la mâncare. Nu pare că prețurile la mâncare vor intra într-o zonă recesionară, dar perspectiva unei inflații mai mare a scăzut.

„Problemele lanțurilor de aprovizionare încă afectează piețele și împing în sus prețurile multor produse”, afirmă Naim.

Deși încă se află în preajma unor recorduri istorice, indexul produselor alimentare și agricole al Națiunilor Unite a scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv după recordul din martie. Indexul urmărește schimbările lunare din coșul de mărfuri alimentare globale. Scădere din iunie reflectă declinul prețurilor internaționale la uleiuri vegetale, cereale și zahăr, deși au crescut prețurile la carne și lactate, conform agenție agricole a ONU.

Indexul internațional al cerealelor a scăzut la rândul lui în iunie comparativ cu mai, dar prețurile rămân sus după valorile apropiate de recorduri înregistrate în mai. Practic, prețurile la cereala sunt cu 48,5% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Veștile bune de pe piața alimentară au fost completate de acordul semnat de Rusia și Ucraina pentru exportul de grâu prin Marea Neagră după mai multe luni de blocadă. Aproximativ 20 de milioane de tone de grâu sunt blocate în portul Odesa, cel mai mare port din Ucraina. Dar la câteva ore după semnarea acordului, o rachetă rusească a lovit Odesa.

În zona Asia-Pacific, prețurile la mâncare nu au urcat deoarece tind să aibă o anumită întârziere față de mișcările globale, a declara Sonal Varma, economist șef pentru Nomura.

Potrivit lui Nomura, țări ca Singapore, Coreea de Sud, Filipine și India vor avea cele mai mari creșteri de prețuri în a doua parte a acestui an.

Articol de Su Lin Tan pentru CNBC.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.