fbpx

UE intenționează să cumpere vaccinuri împotriva rujeolei și poliomielitei

Uniunea Europeană intenționează să cumpere și să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei și COVID-19 pentru a imuniza copiii ucraineni și alți refugiați ucraineni nevaccinați, a declarat recent comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, transmite Reuters.

La o lună de la o invazia rusă, numărul ucraineanilor care fug în străinătate s-a apropiat de 3 milioane, jumătate dintre ei copii, potrivit estimărilor Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR). Ei au mers în mare parte în țările UE, unde sunt așteptați mult mai mulți.

„Acoperirea vaccinală în Ucraina a fost foarte scăzută pentru mai multe boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special pentru copii, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar și pentru COVID-19”, a declarat Kyriakides miniștrilor sănătății din UE într-o reuniune de videoconferință despre criza din Ucraina. conform punctelor de vorbire împărtășite cu mass-media.

Ea a adăugat că blocul intenționează să procure vaccinuri pentru a imuniza refugiații împotriva acestor boli.

Ratele de vaccinare împotriva rujeolei, poliomielitei și tuberculozei în Ucraina sunt estimate a fi sub nivelurile recomandate pentru a opri focarele, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le stabilește la aproximativ 95% pentru a obține protecție la nivel de populație.

În 2020, 82% dintre copiii ucraineni au fost vaccinați împotriva rujeolei și aproximativ 93% din populație a fost imunizată împotriva tuberculozei. Cele mai recente cifre privind vaccinările antipoliomielite arată că 84% dintre copii au fost imunizați, dar proporția a scăzut la 60% în unele regiuni.

UE a instituit un mecanism pentru a ușura transferul refugiaților ucraineni bolnavi către spitalele din întreaga Europă pentru a preveni copleșirea instituțiilor medicale din țările vecine.

Blocul comunitar intenționează să înființeze, centre de triaj la granițele cu Ucraina, pentru a pune un prim diagnostic și pentru a accelera transferurile medicale, a spus Kyriakides.

Focarele de COVID-19 sunt, de asemenea, posibile, având în vedere nivelul scăzut de vaccinare în rândul ucrainenilor și condițiile în care călătoresc în UE.

Mai puțin de 35% dintre ucraineni sunt complet vaccinați împotriva COVID-19, jumătate din media UE de peste 70%, potrivit OMS.

Momentan, nu există planuri pentru cerințele de vaccinare împotriva COVID-19 pentru refugiați, dar sunt luate în considerare campanii de conștientizare cu privire la necesitatea și disponibilitatea vaccinurilor, au spus oficialii UE.

„Obligativitatea vaccinării nu ar fi cea mai bună modalitate de a îi primi pe  ucrainenii care fug de război”, a declarat ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, într-o conferință de presă la sfârșitul întâlnirii, când a fost întrebat dacă refugiaților ar trebui să li se impună o împușcare.

Kyriakides a spus că țările UE au în acest moment suficiente doze de rezervă pentru a vaccina refugiații ucraineni împotriva COVID-19.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.