Sistemul de sănătate are limitări bugetare drastice, iar viitorul dezvoltării asistenței medicale private îl reprezintă asigurările de sănătate – sunt principalele idei exprimate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul Conferinței Gândul Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României.
Contextul actual în sistemul sanitar din România este că finanțarea este limitată, iar cererile de suplimentare nu ating nivelul necesar.
“Eu cred că trebuie să plecăm de la un anumit context în care trăim în momentul de față, cel al unor limitări bugetare drastice în ceea ce privește sistemul de sănătate, în condițiile în care finanțarea, știți bine, este limitată, iar solicitările de suplimentare a bugetului pentru servicii medicale, medicamente compensate și medicamente gratuite și pentru programe nu sunt satisfăcute în măsura în care este necesară și ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 10 zile când a fost suplimentat bugetul Casei cu 1,7 miliarde de lei, a fost insuficient față de suma solicitată inițial.
Conform lui Alexandru Rafila, până la sfârșitul anului trebuie găsite soluții pentru menținerea sistemului de sănătate fără mari sincope.
“Noi avem niște dorințe, niște obiective, să permitem un acces mai rapid în România, de exemplu, la moleculele inovative, dar acces rapid nu vine, fără costuri, evident, iar aceste costuri, din punctul meu de vedere, cred că este lucru care toți trebuie să fim de acord, indiferent din ce zonă a industriei venim, nu trebuie să reducă accesul la medicația generică, ci dimpotrivă, trebuie să existe un echilibru care să nu se strice în defavoarea medicației generice care asigură majoritatea consumului pentru pacienți”, a precizat Rafila.
Totodată, ministrul Sănătății a mai precizat și că se gândește de mai mult timp la asigurările private de sănătate care să stimuleze dezvoltarea furnizorilor privați de servicii medicale.
“Trebuie împreună să găsim o soluție. Tot ceea ce ne dorim noi, fie în zona publică, fie în zona privată, să putem să oferim servicii în care un cetățean să poată să acceseze aceste servicii dacă își plătește un pachet de servicii la un asigurator public sau privat”, a completat Rafila, care a mai precizat că piața asigurărilor private de sănătate nu reprezintă nici 1% din bugetul Casei Naționalei de Asigurări de Sănătate.
Articol preluat din Gandul.ro