fbpx

Vară extremă în Europa: Ploi torenţiale, inundaţii fulgerătoare şi incendii puternice

Puține țări europene au scăpat de vremea extremă care se răspândește pe tot continentul. Incendiile de pădure au făcut ravagii în mare parte din Europa de Vest și în Marea Mediterană, în timp ce inundațiile și furtunile au afectat țări din Europa Centrală, inclusiv Croația, Austria și Republica Cehă.

Se crede că o combinație între schimbările climatice și fenomenul meteorologic global El Niño contribuie la fenomenele meteorologice extreme. El Niño apare atunci când apele oceanelor devin mult mai calde decât de obicei. Potrivit OMM, este foarte probabil să continue la această putere sau mai mare până la sfârșitul anului 2023.

Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Republica Cehă și Georgia sunt doar câteva dintre țările care au fost afectate de ploi torenţiale și inundații fulgerătoare în ultimele săptămâni și luni.
În acest weekend, Slovenia a fost lovită de o lună de ploaie în doar 24 de ore. A provocat trei morți și pagube estimate la 500 de milioane de euro. În Austria, ploile puternice au lovit Carintia și Stiria, în timp ce în Ungaria, Dunărea și-a spart malurile. În ciuda propriilor probleme meteorologice extreme, guvernul ungar a fost de acord să ajute Georgia cu ajutorul de ajutor după ce o alunecare de teren cauzată de ploile în exces a ucis 18 persoane în stațiunea montană Shovi.

Temperaturile record de pe tot continentul au dus la izbucnirea unor incendii din centrul Portugaliei până la Atena. Valurile de căldură au stabilit noi recorduri de temperatură pe uscat și pe mare și au văzut multe țări emitând alerte pentru temperaturi periculos de ridicate. În regiunea de nord-est a Cataloniei, incendiile au ars cel puțin 500 de hectare de teren și peste 130 de persoane au fost evacuate. În acest weekend, incendiile s-au extins spre granița cu Franța, determinând mulți oameni din orașele și satele catalane locale să fie nevoiți să-și părăsească casele. Se crede că flăcările au acoperit o distanță de 600 de terenuri de fotbal în 24 de ore și au dus la pierderea energiei a 4.000 de case.

Temperaturile sunt de așteptat să atingă până la 43 de grade Celsius în sudul Spaniei și în centrul și sudul Portugaliei în zilele următoare, provocând îngrijorarea că se vor materializa mai multe incendii. Până acum, aproximativ 70.000 de hectare de teren au fost arse de incendii din țară – considerabil mai puțin decât recordul de anul trecut de 300.000 de hectare.
Între timp, în Portugalia vecină, peste 1.000 de pompieri și 12 avioane cu bombardament cu apă au fost dislocați în regiunile centrale și sudice pentru a combate incendiile aprinse de vremea extrem de caldă.

Punctul fierbinte al vacanțelor de vară Grecia nu a scăpat nici de vremea extremă. Mii de persoane au fost evacuate după ce mai multe incendii au izbucnit pe multe dintre insulele sale.

10 până la 20 la sută din Rhodos a fost ars și până la 20.000 de rezidenți și turiști au fost forțați să plece, în timp ce flăcările rau prin satele de pe litoral Kiotari, Gennadi, Pefki, Lindos, Lardos și Kalathos.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.