fbpx
yellow and red flag on gray concrete wall

Partidul pro-UE din Muntenegru câștigă alegerile, conform rezultatelor preliminare

Mișcarea Europe Now (PSE) din Muntenegru a câștigat alegeri anticipate, potrivit rezultatelor preliminare.

Dar recent formatul partid pro-UE, centrist, nu are suficient sprijin pentru a forma un guvern pe cont propriu. PES a primit 25,6% din voturi, pe baza unei proiecții a Centrului de Monitorizare și Cercetare (CEMI).

„Mâine este o nouă zi”, a spus liderul său Milojko Spajic. „Nu vom fi aroganți și ne vom așeza cu oricine împărtășește valorile noastre. Evident, vom forma un nou guvern pro-european.”

Muntenegru a organizat duminică alegeri parlamentare anticipate. Ar putea pune capăt diviziunilor politice profunde și anilor de instabilitate, care au împiedicat calea micii țări balcanice către aderarea la UE.

Cu toate acestea, este probabil că tulburările vor continua, fără un câștigător clar precum și discuțiile dificile pentru formarea unei coaliții.

Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS) pro-european și un grup de partide mici aliate, care au condus Muntenegru între 1990 și 2020, s-au clasat pe locul al doilea cu 23,7% din voturi, potrivit sondajului CEMI.

Aceste rezultate neoficiale s-au bazat pe rezultatele din eșantioane reprezentative ale secțiilor de votare individuale. Comisia electorală de stat urmează să anunțe rezultatele oficiale ale alegerilor în zilele următoare.

Aproximativ 542.000 de alegători au fost eligibili să aleagă dintre cele 15 partide și coaliții care au prezentat candidați, de la grupuri care sunt ferm pro-occidentale până la cele care sunt pro-sârbi și pro-rusi.

Odată cu închiderea urnelor, prezența la vot a fost de puțin peste 56% – cea mai scăzută din Muntenegru de când s-a despărțit de Serbia pentru a deveni stat independent în 2006.

Analiştii spun că prezenţa la vot a fost scăzută, deoarece mulţi alegători s-au săturat de alegeri frecvente care nu au produs schimbări majore pe scena politică locală.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.