Guvernul şi opoziţia conservatoare din Germania au ajuns, duminică seară, la un acord pentru modificarea Constituţiei Naţionale, cu scopul de a debloca 100 de miliarde euro pentru modernizarea armatei în faţa ameninţării ruse, notează Agerpres, care citează AFP.
Un compromis în acest sens a fost înregistrat după negocieri dificile care au durat câteva săptămâni între partidele Coaliţiei – social-democraţi, ecologişti şi liberali – şi familia politică conservatoare a fostului cancelar Angela Merkel, au indicat pentru AFP reprezentanţi ai acestor mişcări.
Acordul va face posibilă îndeplinirea promisiunii făcute de cancelarul Olaf Scholz la sfârşitul lunii februarie după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina: deblocarea unui fond special de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei țării în următorii câţiva ani şi dotarea Bundeswehr-ului cu echipamente moderne.
Berlinul va putea, în acelaşi timp, să atingă obiectivul stabilit de NATO de a aloca anual pentru apărare 2% din PIB-ul naţional. Acest obiectiv va fi atins „în medie pe mai mulţi ani”, potrivit textului acordului obţinut de AFP.
Fondul excepţional va fi finanţat prin datorii suplimentare, iar pentru asta a fost nevoie de ocolirea regulilor înscrise în constituţia naţională, numite „frână îndatorării”, care limitează strict posibilitatea de deficit bugetar.
Cele 100 de miliarde de euro vor fi vărsate într-un „fond special”, în afara bugetului naţional. Deblocarea celor 100 de miliarde de euro pentru armata naţională constituie o reviriment major pentru Germania care în ultimii ani a tărăgănat respectarea angajamentelor Alianţei Nord-Atlantice în acest domeniu, atrăgându-şi în mod regulat criticile Statelor Unite.
Germania a anunțat în 2021 un buget anual de 53,03 miliarde de euro pentru apărare, în creștere cu 3,2% față de anul precedent (51,4 miliarde).
Cu toate acestea, această cifră reprezintă 1,57% din PIB-ul Germaniei, cu mult sub obiectivul NATO de 2%, fapt pentru care Berlinul a fost criticat ani la rândul de aliații din NATO.