fbpx

UE: Oligarhilor ruși le-au fost înghețate active de circa 30 miliarde euro

Guvernele UE au înghețat circa 30 de miliarde de euro din active legate de oligarhi și alte persoane sancționate cu legături cu Kremlinul, a anunțat vineri Comisia Europeană, conform Reuters.

Activele includ conturi bancare, bărci, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă, potrivit Comisiei, organismul executiv al UE.

În plus, aproximativ 196 de miliarde de euro din tranzacții au fost blocate, mai arată Comisia.

Cu toate acestea, Comisia nu are nicio estimare pentru valoarea totală a activelor oligarhilor, în Uniunea Europeană.

Volumul resurselor înghețate poate reprezenta, de asemenea, doar o mică parte din activele despre care se crede că sunt deținute de persoane sancționate de bloc în urma invaziei ruse a Ucrainei din 24 februarie. Numai Țările de Jos au estimat că are aproximativ 27 de miliarde de euro în active în țară iar jurisdicțiile legate de acesta aparțineau oligarhilor aflați pe lista neagră.

Persoanele bogate pot folosi oameni paravan sau companii fictive anonime și trusturi pentru a-și ascunde activele, ceea ce face foarte dificilă identificarea acestora, au spus oficialii și diplomații UE, în special în jurisdicțiile cu reguli laxe privind proprietarii reali ai companiilor.

Comisia a mai spus că doar aproximativ jumătate din cele 27 de țări UE au raportat până acum măsurile pe care le-au luat pentru înghețarea activelor, în ciuda obligației legale de a face acest lucru. Nu a enumerat țările care au împărtășit informații.

Moscova numește ofensiva sa o „operație militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a vecinului său. Ucraina și susținătorii occidentali numesc asta un pretext pentru o invazie neprovocată.

De la invadarea Ucrainei, UE a sancționat aproape 700 de persoane legate de Kremlin, inclusiv mulți oligarhi și oameni de afaceri superbogați. Alte 200 de persoane urmează să fie adăugate pe listă vineri.

 

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.