Statele Unite vor depune eforturi pentru a furniza 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat (GNL) Uniunii Europene în acest an, pentru a o ajuta să întrerupă aprovizionarea cu energie a Rusiei, au declarat vineri partenerii transatlantici, transmite Reuters.
UE își propune să reducă dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt tuturor importurilor de combustibili fosili din Rusia până în 2027, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. Rusia asigură aproximativ 40% din necesarul de gaz al Europei.
Preocupările cu privire la securitatea aprovizionării au fost întărite în această săptămână după ce Rusia a ordonat trecerea plăților contractelor de gaze la ruble, crescând riscul unei strângeri a aprovizionării și chiar mai mari prețuri.
Înalți oficiali ai administrației americane nu au precizat ce cantitate sau procent din aprovizionarea suplimentară cu GNL ar proveni din Statele Unite.
Centralele de GNL din SUA produc la capacitate maximă, iar analiştii spun că cea mai mare parte din orice gaz suplimentar din SUA trimis în Europa ar trebui să provină din exporturi care ar fi plecat în altă parte.
„În mod normal, este nevoie de doi până la trei ani pentru a construi o nouă unitate de producție, așa că această înțelegere poate fi mai mult despre redirecționarea aprovizionărilor existente decât capacitatea nouă”, a spus Alex Froley, analist de gaze și GNL la ICIS.
GNL sub contract nu poate fi redirecționat ușor. Prețurile deja ridicate ale gazelor europene ar trebui să crească și mai mult pentru a atrage aceste mărfuri către blocul celor 27 de țări, au spus analiștii.
Chiar dacă cei 15 miliarde de metri cubi este realizabil, „încă nu poate înlocui importurile de gaze rusești, care s-au ridicat la aproximativ 155 de miliarde de metri cubi în 2021”, au spus analiștii de la ING Bank.
Președintele american Joe Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, de asemenea, un plan de formare a unui grup operativ care să reducă dependența Europei de combustibilii fosili ruși.
Comisia va colabora cu țările UE pentru a se asigura că acestea pot primi aproximativ 50 de miliarde de metri cubi suplimentar de GNL din SUA până în cel puțin 2030. Exporturile de GNL din SUA către UE au fost anul trecut de aproximativ 22 de miliarde de metri cubi.
UE și-a intensificat deja eforturile pentru a asigura mai mult GNL după discuțiile cu țările furnizori, ceea ce a dus la livrări record de 10 miliarde de metri cubi de GNL în peste 120 de nave în ianuarie.
Între timp, Germania, cel mai mare importator de gaz rusesc al UE, a declarat că a făcut „progresuri semnificative” în ceea ce privește reducerea expunerii la importurile de gaz, petrol și cărbune rusești.
Totuși, ministrul Economiei, Robert Habeck, a mai spus că ar putea dura până în vara lui 2024 pentru ca cea mai mare economie a Europei să se retragă de gazul rusesc.
Companiile germane de utilități au declarat joi că țara lor are nevoie de un sistem de avertizare timpurie pentru a aborda penuria de gaze, în timp ce companiile și țările UE se străduiau să înțeleagă ramificațiile cererii președintelui rus Vladimir Putin de plăți pentru gaze în ruble.
Această cerere trebuie încă susținută de un mecanism concret. Putin i-a ordonat gigantului energetic rus Gazprom să stabilească cum pot fi acceptate plăți pentru gaz în ruble în următoarele patru zile, a spus Kremlinul.
Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ministerului german a declarat că companiile de utilități sunt obligate să respecte contractele cu Rusia care stipulează că plătesc petrol și gaze în dolari și euro.
„Este o chestiune de drept privat, și anume de respectare a contractelor. Majoritatea contractelor de furnizare sunt în dolari și euro, așa că asigurarea conformității este în primul rând datoria furnizorilor de energie care acționează ca importatori”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei.
Două surse au declarat vineri că Gazprom a cerut celui mai mare transmițător de gaz din India, GAIL (India) (GAIL.NS), să plătească importurile de gaze în euro în loc de dolari.