fbpx

AIEA: Acordul privind siguranța nucleară ucraineană, „în curând”

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să trimită experți în Ucraina pentru a obține informații „credibile, obiective” la fața locului.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) se apropie de un acord pentru a garanta siguranța și securitatea instalațiilor nucleare din Ucraina, potrivit șefului său Rafael Mariano Grossi.

„Negociem, ne apropiem de ceea ce vrem să fie etapele finale ale consultărilor noastre”, a declarat Grossi luni parlamentarilor europeni în cadrul ședinței Comisiei ITRE, condusă de Cristian Bușoi, adăugând că speră să ajungă la un acord „foarte curând”, potrivit Politico. 

Discuțiile, care au început pe 10 martie, sunt „foarte delicate” din punct de vedere diplomatic, a spus el.
Viitorul cadru nu va face „nicio referire politică la situația din uzine sau nicio legătură care ar putea fi interpretată ca legitimând prezența cuiva pe un teritoriu străin”, potrivit lui Grossi, răspunzând preocupărilor că ar putea fi folosit de Moscova pentru a legitima control asupra unor părți ale teritoriului Ucrainei.

El a adăugat că va cere Rusiei și Ucrainei „să respecte unele dintre regulile… care au fost încălcate în mod repetat, cu un risc enorm pentru populație, populația locală, regională, europeană” de la invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl dezafectate și a centralei nucleare active de la Zaporojie, stârnind temeri de un potențial dezastru nuclear și de daune asupra mediului la scară largă.

Grossi și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la siguranța nucleară pe măsură ce conflictul se desfășoară, dar în niciun moment AIEA nu a avertizat despre un pericol explicit și imediat în afara Ucrainei.

Adresându-se luni deputaților europeni, el a subliniat că „centralele nucleare sunt foarte robuste, pot susține un avion care cade peste ele”. Ar fi nevoie de „mijloace masive” pentru a ajunge la miezul unui reactor. El a repetat, de asemenea, că țintirea centralelor nucleare ar constitui o încălcare a dreptului internațional.

Odată convenit asupra cadrului, Grossi a spus că speră să trimită experți AIEA în Ucraina „pentru a facilita situația de acolo, și ca un factor de descurajare a evenimentelor noi, complicate și periculoase care au loc”.

Experții vor căuta, de asemenea, să adune „informații credibile, obiective” despre situația de pe teren, a spus el, menționând că devine „din ce în ce mai dificil” să se stabilească faptele situației „deoarece există narațiuni contradictorii despre ceea ce se întâmplă”.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.