fbpx

Deputații europeni: Politica externă şi de securitate comună a UE trebuie să fie mai eficientă

Politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene trebuie să fie mai eficientă, iar capacităţile europene de apărare mai puternice pentru a răspunde ameninţărilor, afirmă Parlamentul European în două rapoarte adoptate joi la Strasbourg, potrivit unui comunicat de presă al PE, citat de Agerpres.

Eurodeputaţii argumentează că o politică de apărare mai robustă a UE poate contracara ameninţări precum terorismul, atacurile cibernetice, exploatarea migraţiei în interes politic şi interferenţa străină. Uniunea Europeană ar trebui să răspundă ferm, alături de partenerii săi, dar în mod autonom, acolo unde este necesar.

Ambele rapoarte condamnă comportamentul agresiv al Rusiei faţă de Ucraina.

În condiţiile creşterii instabilităţii în lume, a sporirii autoritarismului şi amplificării dezinformării, UE ar trebui să-şi asume un rol principal în consolidarea parteneriatelor multilaterale şi în protejarea şi promovarea democraţiei şi drepturilor omului la nivel mondial, arată raportul privind implementarea politicii externe şi de securitate comune, adoptat cu 474 voturi pentru, 113 voturi împotrivă şi 102 abţineri.

Raportul, elaborat de preşedintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET), David McAllister, indică faptul că, pentru a face faţă actualelor provocări internaţionale, UE trebuie să acţioneze coerent, cu o singură voce.

Deciziile UE privind politica externă ar mai trebui să fie luate cu majoritate calificată, şi nu cu unanimitate, întrucât în acest din urmă caz se dă unui stat membru dreptul de veto asupra unei decizii luate de toate celelalte, subliniază Parlamentul European.

‘Provocările secolului al XXI-lea cer mai multă, nu mai puţină acţiune a UE pe arena globală, promovând guvernanţa multilaterală şi cooperarea internaţională bazată pe reguli. Ca Uniune Europeană, trebuie să realizăm obiectivul strategic de afirmare a rolului nostru de leadership global”, a declarat raportorul David McAllister (grupul PPE).

Un al doilea raport, elaborat de şefa Subcomisiei pentru securitate şi apărare a PE (SEDE), Nathalie Loiseau, şi adoptat cu 369 voturi pentru, 197 voturi împotrivă şi 123 de abţineri, solicită creşterea asistenţei de securitate şi militare pentru Ucraina. De asemenea, documentul încurajează statele membre UE să-şi sporească asistenţa militară bilaterală pentru Kiev.

”Într-o lume mai puţin stabilă şi mai periculoasă, Europa trebuie să vină urgent cu noi răspunsuri, precum o capacitate de reacţie rapidă şi cartiere generale europene. De asemenea, avem nevoie de mai multă solidaritate în faţa atacurilor hibride. Europa trebuie să acţioneze rapid şi eficient”, a subliniat raportoarea Nathalie Loiseau (grupul Renew).

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.