fbpx

Ucraina: Rusia declară că a restras trupe, Occidentul nu crede și cere dovezi

Rusia a declarat marți că unele dintre unitățile sale militare se întorc la bazele lor după exerciții din apropierea Ucrainei, dar NATO anunță că nu a văzut încă niciun semn de detensionare la sol.

Moscova nu a indicat numărul de unități care au fost retrase și cât de departe, după o acumulare de aproximativ 130.000 de soldați ruși la nord, est și sudul Ucrainei, care a declanșat una dintre cele mai grave crize în relațiile cu Occidentul de la încheierea Războiului Rece.

„Întotdeauna am spus că trupele se vor întoarce la bazele lor după terminarea exerciţiilor. Acesta este cazul şi de această dată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat astăzi semnalele din ultimele două zile din partea Rusiei că ar putea căuta o soluție diplomatică, dar a părut sceptic la declarațiile venite de la Moscova, pe care a îndemnat-o să-și demonstreze voința de a acționa.

„Există semne de la Moscova că diplomația ar trebui să continue. Acest lucru dă motive pentru un optimism prudent. Dar până acum nu am văzut niciun semn de detensionare pe teren din partea rusă. Totul este pregătit pentru un nou atac, dar Rusia încă are timp să facă un pas înapoi, să lucreze în direcția păcii, să găsim o soluție pașnică. Aliații NATO au fost foarte clari – orice agresiune va avea un preț foarte scump. Este cea mai mare criză a ultimelor decenii”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferința de presă.

El a spus că Rusia a lăsat adesea echipamentul militar în urmă după exerciții, creând potențialul forțelor de a se regrupa.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că Kievul ar crede că Rusia se îndreaptă spre detensionare a situației doar dacă va vedea de la sine că trupele ruse sunt retrase, transmite Reuters.

„Dacă vedem o retragere, vom crede într-o detensionare”, a declarat Interfax Ucraina, citat de el.

Rusia a negat întotdeauna planul de a invada, spunând că poate exercita trupe pe propriul teritoriu după cum crede de cuviință. Acesta a făcut presiuni pentru un set de garanții de securitate din partea Occidentului, spunând că se teme că NATO își încalcă flancul vestic.

Moscova a încercat să prezinte mișcările de trupe pe care le-a anunțat marți ca dovadă că discuțiile occidentale despre război au fost atât false, cât și isterice.

„15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca ziua în care propaganda de război occidentală a eșuat. Umilită și distrusă fără nicio împușcătură”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

 

„AR PUTEA FI IMINENT”

Manifestarea masivă de forță în apropierea granițelor Ucrainei a dus la luni întregi de dialog diplomatic și a atras amenințări cu sancțiuni fără precedent pentru Rusia, dacă Moscova invadează Ucraina.

„În ceea ce privește momentul unui atac, acesta ar putea fi iminent”, a declarat marți secretarul britanic de externe Liz Truss. Ea a spus că trupele ruse ar putea ajunge în capitala Ucrainei Kiev „foarte, foarte repede”.

Truss a spus că Marea Britanie va trebui să vadă o îndepărtare pe scară largă a trupelor ruse pentru a susține afirmația Rusiei că nu are niciun plan de a invada Ucraina. Franța a spus că încă nu a confirmat revenirea unor trupe la baze, deși acesta ar fi un semn pozitiv.

Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în ultima misiune diplomatică occidentală de dezamorsare a crizei, a început discuțiile cu președintele Vladimir Putin la Kremlin.

Imaginile video publicate de ministerul rus al apărării au arătat că unele tancuri și alte vehicule blindate erau încărcate în vagoane de cale ferată mai notează Reuters.

Acțiunile rusești, obligațiunile guvernamentale și rubla, care au fost afectate de temerile unui conflict iminent, au crescut brusc, iar obligațiunile guvernamentale ucrainene au crescut și ele. Petrolul a scăzut cu mai mult de 3% de la maximul de șapte ani atins luni.

 

RĂSPUNS PRECAUT

Analiștii militari occidentali, citați de agenția străină de presă, au spus că au nevoie de mai multe informații pentru a aprecia importanța ultimelor mișcări de trupe.

„Ar trebui să păstrăm un aer de scepticism prudent”, a spus Henry Boyd de la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. „Au existat discrepanțe în trecut între anunțurile oficiale ale Rusiei și acțiunile sale pe teren”.

Multe dintre forțele ruse din Belarus pentru exercițiile care se vor încheia duminică au venit de la mii de kilometri distanță, în districtele militare centrale și de est ale Rusiei.

Rob Lee, un analist militar specializat în Rusia, a declarat că anunțul este „o veste potențial bună”, dar este important să vedem unde au mers acele forțe după culminarea exercițiilor comune între Rusia și Belarus duminică.

„Atâta timp cât aceasta rămâne în apropiere, Rusia va avea capacitatea de a conduce o escaladare semnificativă, deși posibil nu într-un preaviz la fel de scurt”, a spus el.

Konrad Muzyka, directorul companiei de consultanță Rochan din Polonia, a declarat pentru Reuters că va dura câteva zile pentru a verifica ultimele mișcări prin intermediul imaginilor din satelit.

„De asemenea, trebuie remarcat faptul că noi trenuri cu echipamente din Rusia Centrală continuă să sosească lângă graniță și că forțele ruse continuă să se deplaseze către zonele de reședință. Anunțul este o opoziție directă față de ceea ce a făcut Rusia în ultimele zile” el a spus.

Imaginile prin satelit realizate duminică și luni au arătat o rafală de activitate militară rusă în mai multe locații din apropierea Ucrainei, potrivit companiei private din SUA care a publicat imaginile.

Maxar Technologies, cu sediul în SUA, a subliniat sosirea mai multor desfășurari mari de trupe și elicoptere de atac, precum și noi desfășurări de avioane de atac la sol și avioane de luptă-bombardier în locații de înaintare. Citeste mai mult

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a acuzat Statele Unite că alimentează criza, avertizând în mod repetat despre o invazie iminentă, până la punctul în care a spus că Putin a făcut glume despre asta.

„Ne cere (ne) să aflăm dacă a fost publicată ora exactă, până la ora, a începerii războiului. Este imposibil să înțelegem această nebunie informațională maniacală”, a spus Peskov reporterilor.

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.