fbpx

România sărbătorește Ziua Culturii Naționale

România sărbătorește Ziua Culturii Naționale la 15 ianuarie, data de naștere a poetului național Mihai Eminescu(1850-1889).

„Celebrarea culturii noastre exprimă în mod simbolic importanţa ei în istoria modernă a României, rolul său fundamental în făurirea unităţii naţionale, ca şi în edificarea României europene de astăzi. 15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, şi dovada preţuirii operei sale. Ziua Culturii ne oferă în acelaşi timp prilejul de a ne exprima preţuirea pentru artişti, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural şi creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăţia expresiilor diversităţii noastre culturale. Performanţele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci şi dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19. Ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii şi patrimoniului. Pandemia a afectat puternic relaţia creatorilor cu publicul. Activitatea operatorilor culturali şi a multor artişti independenţi a fost redusă dramatic din cauza situaţiei epidemiologice dificile şi a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2. În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce priveşte sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienţei domeniului creativ”, a transmis şeful statului într-un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în acest an, instituţiile culturale din subordinea Ministerului Culturii din Bucureşti şi din ţară organizând numeroase concerte, recitaluri, expoziţii, ghidaje sau ateliere de creaţie.

Ministerul Culturii organizează sâmbătă, începând cu ora 19,00, alături de Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artişti de seamă ai instituţiilor menţionate, precum Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic.

De asemenea, Senatul va celebra, sâmbătă, Ziua Culturii Naţionale, printr-o acţiune desfăşurată cu sprijinul Institutului Cultural Român. Vor avea loc o serie de activităţi la care vor participa elevi de gimnaziu, iar momentul central al evenimentului, “Recital către Mihai Eminescu”, va fi susţinut de actorii Anca Sigartău şi Claudiu Bleonţ.

Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.