fbpx

Țările UE caută o soluție comună la creșterea prețurilor la energie

Unele țări din Uniunea Europeană, inclusiv Franța și Spania, au intensificat apelurile pentru reformarea regulilor pieței energetice ale blocului comunitar pentru a face față prețurilor ridicate, o poziție contestată de un grup de state rivale, inclusiv Germania, la întâlnirea miniștrilor UE la energie, notează Reuters.

Prețurile la energie în Europa au crescut la maxime record în toamnă, deoarece rezervele reduse de gaz s-au ciocnit cu cererea ridicată în economiile care se redresau după pandemia de COVID-19. În timp ce prețurile la gaze s-au retras de la maximele record înregistrate în octombrie, acestea rămân relativ ridicate.

Statele membre ale UE s-au străduit să găsească un răspuns comun la prețurile ridicate, în ciuda faptului că liderii și miniștrii au avut mai multe întâlniri de urgență în ultimele luni pentru a dezbate problema.

Germania, Danemarca, Țările de Jos și alte șase țări au publicat miercuri o declarație comună în care se opun reformelor UE pe piața energetică.

Plafoanele de preț sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a prețurilor naționale la energie ar putea descuraja comerțul cu energie electrică între țări și ar putea submina stimulentele de a adăuga energie regenerabilă cu costuri reduse în sistem, au spus țările.

Un al doilea club de țări – Spania, Franța, Italia, Grecia și România – a respins cu o declarație comună prin care cere regulilor UE pentru a proteja consumatorii de fluctuațiile prețurilor la energie, de exemplu prin solicitarea furnizorilor de energie să ofere cel puțin un contract bazat pe energie. consumabile achiziționate cu un an sau mai mult în avans.

Ei au cerut, de asemenea, cumpărarea comună de gaze între țările UE pentru a forma rezerve strategice și o investigație pentru identificarea reformelor pe piața de energie electrică a blocului.

„Credem că acest lucru necesită o reflecție profundă”, a declarat ministrul spaniol al Energiei și Mediului, Teresa Ribera, în timp ce miniștrii energiei s-au întâlnit pentru a dezbate răspunsul lor la prețurile ridicate la gaz și electricitate.

„Prețurile energiei provoacă îngrijorare în toate statele membre, atât pentru actorii din economiile lor, cât și pentru guvernele lor”.

Un raport inițial al autorităților de reglementare din UE, publicat luna trecută, nu a identificat probleme majore cu designul actual al pieței de energie electrică. O investigație separată a organului de supraveghere a valorilor mobiliare a declarat că nu există nicio dovadă că creșterea prețurilor pe piața carbonului din UE a fost cauzată de abuzul de piață.

Multe țări UE au folosit deja măsuri naționale temporare pentru a proteja consumatorii de facturile mai mari, inclusiv reduceri de taxe la energie și subvenții pentru gospodării. Comisia a declarat că va studia beneficiile opțiunilor pe termen mai lung, cum ar fi cumpărarea comună de gaz.

De asemenea, miniștrii vor evalua joi progresul negocierilor pentru a stabili obiective mai dure ale UE pentru îmbunătățirea eficienței energetice și extinderea energiei regenerabile în acest deceniu.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.