Belarus nu dorește o confruntare cu Polonia, dar dorește ca Uniunea Europeană să primească 2.000 de migranți blocați la granița sa, a declarat luni președintele Alexandru Lukașenko, după ce Varșovia a avertizat că tensiunile asupra persoanelor prinse în capcană ar putea izbucni, relatează Reuters.
UE acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de persoane din Orientul Mijlociu și că le-a împins să treacă în UE prin Polonia, Lituania și Letonia, ca răspuns la sancțiunile europene. Minsk neagă că a provocat criza.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a avertizat duminică că criza migranților de la granița cu Belarus poate fi doar un avertisment pentru „ceva mult mai rău”, iar Poliția de frontieră poloneză a declarat că forțele belaruse încă transportau migranți la frontieră.
Lukașenko, citat de agenția de presă Belta, deținută de stat, a spus că nu dorește ca lucrurile să escaladeze.
„Trebuie să ajungem la polonezi, la fiecare polonez și să le arătăm că nu suntem barbari, că nu vrem confruntare. Nu avem nevoie. Pentru că înțelegem că dacă mergem prea departe, războiul este inevitabil”, a spus el.
„Și asta va fi o catastrofă. Înțelegem perfect acest lucru. Nu vrem niciun fel de izbucnire.”
Polonia a amenințat că va întrerupe legătura feroviară între cele două țări dacă situația nu se îmbunătățește, iar Lukașenko a fost citat că a spus că amenințarea s-ar putea întoarce înapoi.
Traficul feroviar ar putea fi deviat într-o zonă de conflict din estul Ucrainei într-un astfel de scenariu, a spus el.
Joia trecută, Comisia Europeană și Germania au respins public o propunere a Belarusului făcută în aceeași zi, conform căreia țările UE să primească 2.000 dintre migranți, aflați în prezent pe teritoriul său.
Dar Lukașenko, potrivit Belta, a spus luni că trebuie să insiste ca Germania să accepte unii migranți și s-a plâns că UE nu ia legătura cu Minsk în această problemă.
„Aștept să răspundă UE”, a spus el. „Ei nici măcar nu se uită la ea (problema). Și chiar ceea ce ea (cancelarul german Angela Merkel) mi-a promis – contacte. Ei nici măcar nu iau legătura.”, mai notează Reuters.
Planul Belarusului ar include, de asemenea, trimiterea de către Minsk a aproximativ 5.000 de migranți înapoi acasă, iar Lukașenko a spus că Belarus pregătește un al doilea zbor pentru a trimite migranții acasă la sfârșitul lunii. Peste 400 de irakieni au fost trimiși înapoi în Irak săptămâna trecută, în primul astfel de zbor de repatriere din august.
Polonia spune că forțele belaruse încă transportau imigranți la frontieră, în ciuda faptului că au curățat principalele tabere de migranți de la graniță săptămâna trecută.
Un grup de aproximativ 150 de migranți a încercat duminică să treacă prin gardul de frontieră din apropierea satului Dubicze Cerkiewne, a anunțat luni poliția de frontieră poloneză.
„Grupurile fac astfel de încercări, iar oficialii belarusi devin din ce în ce mai agresivi”, a scris pe Twitter Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate din Polonia.
Polițistul de frontieră lituanian spune că 70 de migranți au fost împiedicați să intre duminică. Doi cetățeni ucraineni au fost arestați duminică, în două incidente separate, dar similare, când au ajuns la graniță pentru a ridica migranții, probabil pentru a fi transportați în continuare.