fbpx

Un adevăr incontestabil: lumea are nevoie în continuare de petrol și gaz

În timp ce guvernele din multe țări dezvoltate și investitorii instituționali forțează trecerea la energie verde și îndepărtarea de hidrocarburi, realitatea nevoilor și consumului energetic arată că petrolul și gazul nu dispar și vor fi parte din mixul global de energie în deceniile care vin. Lumea va continua să aibă nevoie de petrol chiar dacă reușește cumva să atingă ținta de zero emisii până în 2050. Energia regenerabilă ar putea înlocui din ce în ce mai mult generarea și transportul energetic, dar acestea nu sunt singurele industrii care folosesc petrol și gaz. De la medicină la cosmetică, îmbrăcăminte și tehnologie, lumea depinde în continuare de petrol. Singurul viitor în care lumea nu va avea nevoie de petrol este dacă toți consumatorii la nivel global ar renunța dintr-odată la tot confortul vieții moderne cu care sunt obișnuiți.

Câtă vreme există o cerere pentru petrol și produse derivate din țiței, va exista întotdeauna cineva care să furnizeze această resursă.  Dacă industria de petrol și gaze și-ar reduce activitatea considerabil așa cum doresc mulți activiști ecologiști, atunci rezultatul inevitabil ar fi penele energetice. Este suficient să privim ce s-a întâmplat pe piața gazului în ultimele luni – prețuri record pentru o resursă încă vitală la încălzire și lumină.

Lumea petrolului a transmis un semnal clar către piețe în ultimele săptămâni – creșterea cererii la petrol nu a sucombat odată cu pandemia, iar petrolul va fi necesar în anii care vin, chiar dacă s-ar putea să nu mai fie vorba de cereri record. Mesajul colateral este că marile corporații din petrol (care acum își propun să devină marile corporații energetice) lucrează pentru a oferi „cel mai bun” petrol și gaz, cu cât mai puține emisii posibile. Iar al treilea mesaj este că moștenirea afacerilor de petrol și gaz va fi motorul financiar care va plăti pentru creșterea domeniului regenerabilelor.

Potrivit președintelui BP, Bernard Looney, petrolul și gazul vor juca un rol important în continuare în sistemul energetic.

„Poate că nu este ceva foarte popular de spus în aceste zile dar petrolul și gazul nu vor dispărea în deceniile care urmează și asta este realitatea. Ceea ce îmi doresc să facem este să ne concentrăm pe obiective, și mi-aș dori să nu mai fim atât de ideologi. În acest caz obiectivul este să avem mai puține emisii”, a afirmat Looney.

În pofida faptului că marile companii europene vor furniza mai puțin țiței de acum încolo, banii proveniți din aceste domenii vor finanța diviziilor lor verzi.
La rândul său, CEO-ul Shell, Ben van Beurden a afirmat că firma operează într-un mediu „extrem de ostil și demonizat”.

„Dar să fim foarte bine înțeleși, lumea are nevoie în continuare de petrol și gaz… Din acest motiv, cred că nu este doar legal, ci legitim și necesar ca produsele de petrol și gaz să fie furnizate. Și este mai bine în primul rând ca ele să fie furnizate de companii care, mai întâi de toate, știu cum se face, au o atitudine responsabilă și într-adevăr au o strategie pentru a folosi din banii lor nu doar pentru a-și răsplăti acționarii ci și pentru a face tranziția către o economie mai verde”, a adăugat van Beurden.

Looney a cărui companie, BP, are drept slogan „performăm în timp ce transformăm” a declarat: „avem nevoie de resurse financiare pentru a investi în această tranziție. Iar businessul nostru actual ne generează un flux de cash imens. Este o reconvertire a petrolului și este o investiție în regenerabile. Nu este vorba doar de regenerabile de dragul regenerabilelor, ci de o investiție într-un lanț de valoare energetică dar cu emisii de carbon scăzute. ”

Cu toate acestea, investițiile în energie alternativă nu înseamnă că industria ar trebui să abandoneze proiectele petroliere. Lumea are nevoie de tot atâta petrol ca și înainte de pandemie, cererea atingând niveluri de dinainte de Covd. Nu doar că egalează acele niveluri, dar în curând le va depăși pentru a atinge noi recorduri.

„Acum suntem aproape de nivelul din 2019”, a afirmat Russell Hardy, CEO-ul celui mai important trader de petrol, Vitol.

În pofida unei perspective în ușoară scădere pentru acest an, OPEC estima săptămâna trecută că anul viitor cererea pentru petrol va depăși nivelul din 2019. Chiar și Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) a subliniat săptămâna trecută într-o convorbire cu un oficial japonez „nevoia unor investiții suplimentare care să satisfacă cererea viitoare, explicând că cererea pentru petrol și gaze nu va scădea dramatic, chiar dacă drumul spre energia regenerabilă este clar”.

Cât timp există o cerere constantă sau în creștere pentru petrol, așa cum pare a fi cazul cu lumea post-Covid, trebuie să existe cineva care să livreze acel petrol. Dacă nu vor fi corporațiile petroliere, atunci va fi Arabia Saudită și Rusia. Economia globală nu-și poate permite să secționeze alimentarea cu petrol în timp ce cererea pentru acest produs continuă.

Articol de Tsvetana Paraskova pentru Oilnews.com.

 

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.