fbpx

Polonia vrea să construiască un gard permanent la frontiera cu Belarus

Guvernul Poloniei va prezenta un proiect legislativ care prevede construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus, pe fondul creşterii fluxului de migranţi, potrivit anunțului făcut marţi de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Acesta a afirmat într-un interviu acordat postului public de radio polonez că propunerea legislativă va fi elaborată de Ministerul de Interne şi ”acest lucru nu este facil din cauza diverselor probleme juridice”.

El a adăugat că Polonia se va inspira din experienţa Ungariei în timpul crizei migraţiei din 2015, când Budapesta a ”construit un gard permanent la frontiera cu Serbia”.

Blaszczak a subliniat că gardul de sârmă ghimpată existent la frontiera Poloniei cu Belarus şi prezenţa a 3.000 de soldaţi în zonă contribuie la scăderea fluxului de migranţi ”care acum sunt exploataţi de regimul Lukaşenko pentru a crea o criză a migraţiei”.

Demnitarul polonez a precizat că, ”în funcţie de situaţie”, Ministerul Apărării polonez este pregătit să dubleze ”în cel mai scurt timp” numărul soldaţilor desfăşuraţi la graniţă. Aceste efective au fost deja suplimentate pentru a ajuta poliţia de frontieră să-şi efectueze misiunea de patrulare.

Proiectul legislativ privind ridicarea unui gard permanent la frontiera cu Belarus ar putea fi prezentat în această săptămână.

Potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna, pentru construirea gardului ar urma să fie alocată suma de 500 de milioane de zloţi (109 milioane de euro).

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut recent că ţara sa are sprijinul deplin al Uniunii Europene în eforturile de a se apăra contra afluxului de migranţi şi ”războiului hibrid” dus de autorităţile de la Minsk.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.