fbpx

Miniștrii de externe ai UE discută despre intensificarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Uniunea Europeană ar trebui să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei pentru a-și viza sectorul energetic profitabil, au declarat luni miniștrii de externe ai Lituaniei și Irlandei, la începutul unei săptămâni de diplomație intensă, menită să convină mai multe măsuri împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Uniunea Europeană și aliații săi occidentali au impus deja o multitudine de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, inclusiv înghețarea activelor băncii sale centrale.

Criza umanitară din orașul-port asediat Mariupol crește presiunea asupra Europei pentru a face mai mult.

„Privind amploarea distrugerii din Ucraina în acest moment, este foarte greu să argumentăm că nu ar trebui să ne mișcăm în sectorul energetic, în special petrolul și cărbunele”, a declarat ministrul irlandez de externe Simon Coveney înainte de o reuniune a miniștrilor UE.

Țintirea petrolului rusesc, așa cum au făcut Statele Unite și Marea Britanie, este o alegere dură și dezbinătoare pentru UE, formată din 27 de națiuni, care se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său, mai notează agenția de presă.

Diplomații au declarat pentru Reuters că țările baltice, inclusiv Lituania, fac eforturi pentru un embargo ca următor pas logic, în timp ce Germania, care depinde foarte mult de gazul rusesc, avertizează că nu trebuie acționat prea repede, din cauza prețurilor deja ridicate la energie în Europa.

„Este inevitabil să începem să vorbim despre sectorul energetic și putem vorbi cu siguranță despre petrol, deoarece este cel mai mare venit la bugetul Rusiei”, a spus ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus că „imaginile care ajung la noi din Ucraina sunt sfâșietoare”.

„Acest lucru face și mai clar faptul că UE, că lumea care crede într-o ordine bazată pe reguli, trebuie să izoleze acest regim”, a spus ea la sosirea la reuniunea UE. Dar ea a refuzat să răspundă la o întrebare despre ce ar putea declanșa sancțiuni asupra sectorului energetic al Rusiei.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat la o întâlnire separată că UE este încă dependentă de petrolul și gazele rusești, care nu pot fi înlăturate peste noapte, arătând clar că există limite cu privire la ceea ce ar putea face blocul în acest stadiu.

Diplomații au spus că un atac rusesc cu arme chimice în Ucraina sau un bombardament puternic asupra capitalei Kiev ar putea declanșa un embargo energetic.

Moscova însăși a avertizat că sancțiunile UE asupra petrolului rus ar putea să o determine să închidă o conductă de gaz către Europa.

Președintele american Joe Biden sosește joi la Bruxelles pentru discuții cu cei 30 de aliați ai NATO, UE, și într-un format de Grupul celor Șapte (G7), inclusiv Japonia, menit să întărească răspunsul Occidentului la Moscova.

Până acum, Kremlinul nu a fost determinat să-și schimbe cursul în Ucraina de o serie de sancțiuni UE, inclusiv asupra a 685 de ruși și belaruși și asupra finanțelor și comerțului rusesc.

O a cincea rundă de sancțiuni va include adăugarea mai multor nume pe listele negre ale UE, Franța spunând că, dacă situația se înrăutățește și mai mult în Ucraina, nu ar trebui să existe „tabuuri” în ceea ce privește sancțiunile, au spus oficialii.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Putin a numit acțiunile Rusiei o „operațiune specială” menită să demilitarizeze Ucraina și să o epureze de ceea ce el vede drept naționaliști periculoși. Ucraina și Occidentul spun că acestea sunt pretexte fără temei pentru un război agresiv.

Miniștrii Apărării vor discuta și despre o „busolă strategică”, o nouă strategie militară a UE menită să adapteze blocul la o nouă realitate geopolitică.

„O crimă de război masivă are loc în Mariupol”, a declarat șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, la sosirea la întâlniri. „Rusia comite o mulțime de crime de război”.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.